Након 40. године губитак килограма постаје све тежи: Стручњаци упозоравају - обавезно избаците ове намирнице из исхране
Паметан избор намирница након 40. године кључан је за здрав метаболизам и успешно мршављење. Ограничавањем ових "тихих саботера", могуће је лакше контролисати телесну тежину и очувати виталност.
Улазак у четврту деценију живота са собом доноси бројне физиолошке промене, међу њима, најприметније су промене које се односе на телесну тежину. Многе жене сведоче да им је, упркос истим навикама, знатно теже да одрже витку линију или изгубе вишак килограма.
За то су, према мишљењу стручњака, најодговорнији успорен метаболизам, хормонски дисбаланси и промене у начину живота. Међутим, кључни фактор који често пролази испод радара јесте свакодневна исхрана.
Нутриционисти упозоравају да поједине намирнице не само да успоравају напредак, већ могу директно допринети стварању масних наслага, нарочито у пределу стомака, а ово су неке од намирница које бисте после четрдесете требали да ограничите или потпуно избаците из јеловника.
Смрзнута готова јела: Иако практична, ова високо прерађена храна може изазвати упале, гојазност и пробавне сметње.
Бели кромпир: Има висок гликемијски индекс, што доводи до скокова шећера у крви и таложења масти, уместо њега препоручује се батат као здравија замена.
Рафинисани угљени хидрати (бели хлеб, тестенина, пиринач): Брзо се варе, изазивају наглу глад и преједање. Уместо њих, препоручују се интегралне житарице.
Пржена пилетина: Богата транс-мастима и празним калоријама, доприноси гојењу и упалним процесима.