Подешавања Сачуване вести Претрага Navigacija
Подешавања сајта
Одабери писмо
Одабери град
  • Београд
  • Дечани
  • Јагодина
  • Крагујевац
  • Крушевац
  • Ниш
  • Нови Сад
  • Ораховац
  • Панчево
  • Пирот
  • Приштина
  • Призрен
  • Сомбор
  • Суботица
  • Штрпце
  • Ужице
  • Врање
  • Вршац
  • Зрењанин
  • Звечан

Народни лек који УБИЈА БАКТЕРИЈЕ И ВИРУСЕ, одличан и за СМИРЕЊЕ: Медовача по ДЕДИНОМ РЕЦЕПТУ

15.05.2022. 13:35
Пише:
Србија Данас
Foto: Profimedia
Фото: Профимедиа / Извор: Профимедиа

Да бисте направили добру медовачу, треба вам свега три састојка

Медовача се кроз историју високо ценила због свог лековитог дејства и била је древно пиће Старих Словена. Пореклом је са простора где су се настанили Стари Словени и важи за једно од најстаријих пића. За Словена мед је био, могло би се рећи, основна намирница, најбоља храна и пиће.

Лековитост медоваче потиче управо од меда и прополиса, од којих се и прави овај изврстан liker. Повољно делује на циркулацију, против бактерија и вируса и побољшава апетит и варење, те је идеалан аперитив.

ДЕТОКС ДИЈЕТА ОД 3 ДАНА: Прочишћава организам за кратко време, а килограми нестају...

ДЕТОКС ДИЈЕТА ОД 3 ДАНА: Прочишћава организам за кратко време, а килограми нестају...

Људи РОЂЕНИ ових ДАНА у МЕСЕЦУ имају ПОСЕБНУ СУДБИНУ, све им иде у животу, рођени су да воде

Људи РОЂЕНИ ових ДАНА у МЕСЕЦУ имају ПОСЕБНУ СУДБИНУ, све им иде у животу, рођени су да воде

У поређењу са алкохолним пићима дејство медоваче је зачуђујуће и чудесно. Медовача даје бодрост, радост и смирење без ошамућивања, раслабљења и нездравог узбуђења. После њене употребе нема главобоље, слабости, мучнине. Напротив, медовача испијена са мером даје снагу и здравље.

Многи из незнања ликер-ракију од меда погрешно називају и “медовина”. Наиме, медовина је вино са додатком меда, док је медовача – медена ракија или правилније liker од меда (шљивовица, виљамовка, дуњевача, кајсијевача обогаћена медом).

Многи не знају да медовачу могу врло лако да направе сами, код куће, и да тако проверено знају ког је квалитета мед коришћен за њену припрему, као и ког је квалитета ракија која се користи за добијање медоваче.

Rakija

Обично се користе домаћа ракија лозовача и најбољи ароматични мед од липе.

0,5 кг меда 0,8 л – 38-42 %-тне лозоваче 0,1 л прокуване или дестиловане воде 0,1 л сувог белог вина 1 лимун (корица) прстохват коријандера

Припрема:

Мед се улије у већи лонац и уз мешање умерено загреје да постане течан. Лонац се одмакне са рингле. Ако је мед довољно течан додају се лозовача, прокувана вода, бело вино, нарендана лимунова кора и уситњени коријандер уз стално мешање. Тако припремљена смеса улива се у флаше које се добро затворе.

Након два месеца стајања смеса се филтрира, а ракија улије у чисте флаше. Што дуже стоји, то је боља!