Некада прављен у МАНАСТИРИМА: Домаћи ЛЕК за штитну жлезду, довољна је само ЈЕДНА ЧАШИЦА дневно да обнови организам
Осим велике количине јода и витамина Б групе, у кори зелених ораха пронађено је једињење југлон, које има доказана антитуморска дејства.
Ораховача, стари народни напитак снажног укуса и богате историје, није само омиљено пиће већ и цењени народни лек у традиционалној медицини. Од давнина, људи су користили овај напитак као помоћ за разне здравствене тегобе, укључујући проблеме са штитном жлездом, желуцем, анемијом и многе друге.
Благотворна дејства ораховаче
-
За штитну жлезду: Сматра се да ораховача помаже у регулисању функције штитне жлезде, због високог садржаја јода који је важан за њен правилан рад
-
За желудац: Захваљујући свом алкалном карактеру, ораховача може ублажити желудачне тегобе попут горушице и надутости
-
Против анемије: Богата је гвожђем и другим минералима који су важни за производњу црвених крвних зрнаца, што је кључно за борбу против анемије
-
- За имунитет: Витамини и антиоксиданти присутни у младим орасима јачају имунолошки систем и помажу телу у борби против инфекција
-
- За имунитет: Витамини и антиоксиданти присутни у младим орасима јачају имунолошки систем и помажу телу у борби против инфекција
- За имунитет: Витамини и антиоксиданти присутни у младим орасима јачају имунолошки систем и помажу телу у борби против инфекција.
Састојци
- Млади зелени ораси
- Шећер
- Ракија
Оперите младе зелене орахе, прережите их на пола и ставите у стаклену посуду. У шерпу ставите ракију и шећер, кувајте док се шећер не растопи, а затим охладите. Прелијте орахе припремљеним сирупом од ракије и шећера, добро затворите стаклену посуду. Оставите да одстоји неколико недеља на тамном и хладном месту. Након што ораховача одстоји, процедите је и чувајте у стакленим флашама. Послужите охлађену као освежавајући напитак.
Овај рецепт и савети о конзумацији ораховаче и њеним потенцијалним бенефитима за здравље штитне жлезде нису замена за медицинску терапију.