Неодољиве васкршње ВЕКНЕ са сиром и першуном обарају с ногу: Овај трик у премазу га чини неодољиво меканим, а мирис осваја цео комшилук
Са једноставним састојцима, прелепим мирисом и богатством укуса, ове векне ће постати ваша нова омиљена посластица.
Ако сте у потрази за рецептом за савршен хлеб који ће импресионирати вашу породицу и госте, овај рецепт за две векне са сиром и першуном је управо оно што вам треба.
Савршен су избор за сваки оброк, било као доручак, ужина или као прилог уз супу или главна јела.
Састојци
-
550 до 600г глатког белог брашна
-
1 кашичица шећера
-
2 мале кашичице соли
-
30г свежег квасца
-
50мл уља
-
250г путера или маргарина (за премазивање)
-
1 везица першуна
-
300г сира који се топи
-
1 умућено јаје за премазивање
-
Семење по избору (сусам, лан, сунцокрет) за посипање
За почетак, ставите квасац у малу чинију и прелијте са мало млаке воде и шећером. Оставите да стоји неколико минута док се квасац не активира.
У велику чинију ставите брашно, со и додајте претходно припремљени квасац. Додајте уље и све добро сједините. Месите тесто док не постане глатко и еластично. Уколико је потребно, додајте још мало брашна док месите, како би тесто било мекано, али не превише лепљиво.
Покријте посуду са тестом чистом крпом и оставите да одстоји на топлом месту око 1 сат, или док тесто не удвостручи.
Након што је тесто нарасло, пребаците га на радну површину. Започните премазивање теста са отопљеним путером неколико пута. Затим развлачите тесто на равну површину и обложите га са ренданим сиром и ситно сецканим першуном. Можете користити било који сир који се топи.
Након што сте напунили тесто сиром и першуном, пажљиво га уролајте у облик векне. Ставите у претходно подмазане калупе и оставите још неколико минута да се тесто одмори и мало надође.
Загрејте рерну на 200°Ц. Ставите векне у рерну и пеците 10 минута. Затим смањите температуру на 180°Ц и пеците још 20 минута.
По завршетку печења, премажите векне умућеним јајетом и поспите семењем по избору.
Детаљније о начину припреме на видеу Кухиња Валентина Машковић.