Neodoljive vaskršnje VEKNE sa sirom i peršunom obaraju s nogu: Ovaj trik u premazu ga čini neodoljivo mekanim, a miris osvaja ceo komšiluk
Sa jednostavnim sastojcima, prelepim mirisom i bogatstvom ukusa, ove vekne će postati vaša nova omiljena poslastica.
Ako ste u potrazi za receptom za savršen hleb koji će impresionirati vašu porodicu i goste, ovaj recept za dve vekne sa sirom i peršunom je upravo ono što vam treba.
Savršen su izbor za svaki obrok, bilo kao doručak, užina ili kao prilog uz supu ili glavna jela.
Sastojci
-
550 do 600g glatkog belog brašna
-
1 kašičica šećera
-
2 male kašičice soli
-
30g svežeg kvasca
-
50ml ulja
-
250g putera ili margarina (za premazivanje)
-
1 vezica peršuna
-
300g sira koji se topi
-
1 umućeno jaje za premazivanje
-
Semenje po izboru (susam, lan, suncokret) za posipanje
Za početak, stavite kvasac u malu činiju i prelijte sa malo mlake vode i šećerom. Ostavite da stoji nekoliko minuta dok se kvasac ne aktivira.
U veliku činiju stavite brašno, so i dodajte prethodno pripremljeni kvasac. Dodajte ulje i sve dobro sjedinite. Mesite testo dok ne postane glatko i elastično. Ukoliko je potrebno, dodajte još malo brašna dok mesite, kako bi testo bilo mekano, ali ne previše lepljivo.
Pokrijte posudu sa testom čistom krpom i ostavite da odstoji na toplom mestu oko 1 sat, ili dok testo ne udvostruči.
Nakon što je testo naraslo, prebacite ga na radnu površinu. Započnite premazivanje testa sa otopljenim puterom nekoliko puta. Zatim razvlačite testo na ravnu površinu i obložite ga sa rendanim sirom i sitno seckanim peršunom. Možete koristiti bilo koji sir koji se topi.
Nakon što ste napunili testo sirom i peršunom, pažljivo ga urolajte u oblik vekne. Stavite u prethodno podmazane kalupe i ostavite još nekoliko minuta da se testo odmori i malo nadođe.
Zagrejte rernu na 200°C. Stavite vekne u rernu i pecite 10 minuta. Zatim smanjite temperaturu na 180°C i pecite još 20 minuta.
Po završetku pečenja, premažite vekne umućenim jajetom i pospite semenjem po izboru.
Detaljnije o načinu pripreme na videu Kuhinja Valentina Mašković.