Неуролог саветује: Спречите СТАРЕЊЕ МОЗГА уз ових 8 намирница - Побољшавају памћење и позитивно утичу на рад срца
Како старимо, године се оцртавају и на мозгу. Уз ове намирнице можете предупредити његово стање.
Многи људи се плаше старости и мењања стања у ком су се до сад налазили. Ужасава их помисао на промену у телу, а мало ко се запита шта ће бити са мозгом.
Наиме, наше памћење бледи, мозак успорава свој рад и циркулација слаби. С тим у вези, треба обратити пажњу на његово неговање. Бићете захвални себи у старости.
Риба
Што свежије - то боље! Риба је позната по свом позитивном утицају на памћење и мозак, те је њена повремена конзумација неопходна. Под тим се не мисли на суши, туну из конзерве и сличне прерађевине. Купите праву рибу из рибарнице, или је уловите, и направите квалитетан оброк, препоручује неуролог Арон С. Лорд.
Лиснато поврће
Под овим се подразумева скоро све из породице купуса - он сам, броколи, карфиол...Обилује многим витаминима и минералима, а подстиче и рад црева. Уколико га заобилазите јер вам се не допада укус, пробајте са другачијим рецептима. Ваше тело ће бити задовољно.
Парадајз
Воће које је неправедно завршило на листи поврћа. Сви га обожавају! Парадајз можете јести у свакаквим облицима, а антиоксиданти којима обилују позитивно утичу на рад мозга. Неуролог га је навео га као врло повољно воће за свакодневну употребу и то невезано за доба године. Наравно, ако није прскано.
Орах
Орахе скоро сви воле да грицкају и мешају са осталим састојцима за колаче. Међутим, њихово позитивно дејство се ту не зауставља. Орашасти плодови су генерално добар избор, али ораси имају најбољи однос омега-3 "добрих" масти у односу на омега-6 "лошије" масти.
Маслиново уље
Не само да се прави директно цеђењем биљака, већ је и богато мононезасићеним мастима, које помажу у снижавању лошег (ЛДЛ) холестерола и повећању доброг (ХДЛ) холестерола. Одлично је за кување, сосеве и преливе – користите га у обилним количинама.
За прелив можете помешати маслиново или уље од уљане репице, ваш омиљени сирће, мало лимуновог сока и свеже зачинско биље. Пржење на маслиновом уљу ипак треба избегавати.
Куркума и ђумбир
Куркума је коренасто поврће које се често користи у јужноазијској и блискоисточној кухињи и има јарку жуто-наранџасту боју. Њен активни састојак је куркумин – антиоксиданс с противупалним својствима, који може помоћи мозгу тако што омета стварање амилоидних плакова карактеристичних за Alchajmerovu болест.
Комбиновањем куркуме са црним бибером омогућава се боља апсорпција у телу. Ђумбир такође повољно утиче на мозак и даје интензиван укус јелима. Кажу да помаже у бистријем размишљању, а уз то садржи влакна.
Кафа и чај
Неуролог наводи да готово сваког дана пије чај. Чајеви су заправо осушене целе биљке и одличан су извор фитонутријената који позитивно утичу на метаболизам мозга. Кафа се прави од осушених и печених бобица.
Обе намирнице садрже флавоноиде који могу помоћи у контроли шећера у крви, а кофеин може побољшати концентрацију и олакшати обављање задатака. Одржавање мождане активности може смањити ризик од деменције. Ипак, кофеин треба конзумирати умерено.
Домаће кокице
Ако осетите жељу за нечим укусним, свеже припремљене кокице су одличан избор. Цело зрно кукуруза можете купити у продавници, ставити у силиконску посуду за кокице, додати мало уља од уљане репице и убацити у микроталасну. Када престанете да чујете пуцкетање током две секунде – готове су. Поспите их с мало маслиновог уља, прехрамбеним квасцем (који даје укус сличан маслацу) и прстохватом соли.
Србија Данас/Стил/Пренела С.П.