Neurolog savetuje: Sprečite STARENJE MOZGA uz ovih 8 namirnica - Poboljšavaju pamćenje i pozitivno utiču na rad srca
Kako starimo, godine se ocrtavaju i na mozgu. Uz ove namirnice možete preduprediti njegovo stanje.
Mnogi ljudi se plaše starosti i menjanja stanja u kom su se do sad nalazili. Užasava ih pomisao na promenu u telu, a malo ko se zapita šta će biti sa mozgom.
Naime, naše pamćenje bledi, mozak usporava svoj rad i cirkulacija slabi. S tim u vezi, treba obratiti pažnju na njegovo negovanje. Bićete zahvalni sebi u starosti.
Riba
Što svežije - to bolje! Riba je poznata po svom pozitivnom uticaju na pamćenje i mozak, te je njena povremena konzumacija neophodna. Pod tim se ne misli na suši, tunu iz konzerve i slične prerađevine. Kupite pravu ribu iz ribarnice, ili je ulovite, i napravite kvalitetan obrok, preporučuje neurolog Aron S. Lord.
Lisnato povrće
Pod ovim se podrazumeva skoro sve iz porodice kupusa - on sam, brokoli, karfiol...Obiluje mnogim vitaminima i mineralima, a podstiče i rad creva. Ukoliko ga zaobilazite jer vam se ne dopada ukus, probajte sa drugačijim receptima. Vaše telo će biti zadovoljno.
Paradajz
Voće koje je nepravedno završilo na listi povrća. Svi ga obožavaju! Paradajz možete jesti u svakakvim oblicima, a antioksidanti kojima obiluju pozitivno utiču na rad mozga. Neurolog ga je naveo ga kao vrlo povoljno voće za svakodnevnu upotrebu i to nevezano za doba godine. Naravno, ako nije prskano.
Orah
Orahe skoro svi vole da grickaju i mešaju sa ostalim sastojcima za kolače. Međutim, njihovo pozitivno dejstvo se tu ne zaustavlja. Orašasti plodovi su generalno dobar izbor, ali orasi imaju najbolji odnos omega-3 "dobrih" masti u odnosu na omega-6 "lošije" masti.
Maslinovo ulje
Ne samo da se pravi direktno ceđenjem biljaka, već je i bogato mononezasićenim mastima, koje pomažu u snižavanju lošeg (LDL) holesterola i povećanju dobrog (HDL) holesterola. Odlično je za kuvanje, soseve i prelive – koristite ga u obilnim količinama.
Za preliv možete pomešati maslinovo ili ulje od uljane repice, vaš omiljeni sirće, malo limunovog soka i sveže začinsko bilje. Prženje na maslinovom ulju ipak treba izbegavati.
Kurkuma i đumbir
Kurkuma je korenasto povrće koje se često koristi u južnoazijskoj i bliskoistočnoj kuhinji i ima jarku žuto-narandžastu boju. Njen aktivni sastojak je kurkumin – antioksidans s protivupalnim svojstvima, koji može pomoći mozgu tako što ometa stvaranje amiloidnih plakova karakterističnih za Alchajmerovu bolest.
Kombinovanjem kurkume sa crnim biberom omogućava se bolja apsorpcija u telu. Đumbir takođe povoljno utiče na mozak i daje intenzivan ukus jelima. Kažu da pomaže u bistrijem razmišljanju, a uz to sadrži vlakna.
Kafa i čaj
Neurolog navodi da gotovo svakog dana pije čaj. Čajevi su zapravo osušene cele biljke i odličan su izvor fitonutrijenata koji pozitivno utiču na metabolizam mozga. Kafa se pravi od osušenih i pečenih bobica.
Obe namirnice sadrže flavonoide koji mogu pomoći u kontroli šećera u krvi, a kofein može poboljšati koncentraciju i olakšati obavljanje zadataka. Održavanje moždane aktivnosti može smanjiti rizik od demencije. Ipak, kofein treba konzumirati umereno.
Domaće kokice
Ako osetite želju za nečim ukusnim, sveže pripremljene kokice su odličan izbor. Celo zrno kukuruza možete kupiti u prodavnici, staviti u silikonsku posudu za kokice, dodati malo ulja od uljane repice i ubaciti u mikrotalasnu. Kada prestanete da čujete pucketanje tokom dve sekunde – gotove su. Pospite ih s malo maslinovog ulja, prehrambenim kvascem (koji daje ukus sličan maslacu) i prstohvatom soli.
Srbija Danas/Stil/Prenela S.P.