Обавезно избегавајте ову храну током лета - Гастроентеролог открио које намирнице су ризичне за ваше здравље: "Бактерије се размножавају"
Како бисте избегли ризике по здравље током летовања, бирајте проверене, свеже и лагане оброке, и обавезно водите рачуна о хигијени приликом њихове припреме и конзумације.
Летња сезона и годишњи одмори често подразумевају уживање у храни на плажи, али непажња у избору намирница може лако да поквари одмор.
Због високих температура и отежаних услова чувања хране, тровања постају чешћа појава међу туристима. О томе како да се заштитимо, говорио је угледни гастроентеролог др Војислав Перишић.
Посебно је упозорио на микроорганизме и бактерије које се лако размножавају у храни која није правилно чувана, нарочито када је изложена сунцу и топлом времену. Међу ризичним производима истакао је месо, нарочито оно које се продаје на плажама и у виду брзе хране.
- Месо треба избегавати на летовању, посебно оно које је изложено спољним условима. Чак и у Грчкој, где је гирос популаран, месо које се оставља напољу, које се повремено греје и хлади, може да буде ризично јер се бактерије које се налазе на њему могу брзо размножити. То се посебно односи на брзо спремљена јела која се продају на плажама - рекао је он.
Неправилно складиштени оброци с месом, као и индустријски слаткиши и грицкалице, према његовим речима, могу изазвати озбиљне стомачне тегобе. Зато је препорука да се предност да свежим и лако кварљивим намирницама које се могу правилно припремити и конзумирати у краћем временском року.
Воће и поврће, како истиче др Перишић, представљају најбезбеднији избор током летњих дана. Лако се преносе, практична су за ужину на плажи, а богата су влакнима и витаминима.
- Слободно једите свеже воће и поврће, али обавезно их добро оперите пре конзумирања - препоручио је доктор
Када су слаткиши у питању, важно је обратити пажњу на њихов састав и начин чувања.
- Уколико купите чоколадицу и она опстане дуго, са веома дугим роком трајања, то значи да је пуна хемикалија. Такве производе треба избегавати - упозорио је др Перишић, и додао да је црна чоколада, умерено конзумирана, боља и здравија алтернатива због мањег садржаја адитива.