Obavezno izbegavajte ovu hranu tokom leta - Gastroenterolog otkrio koje namirnice su rizične za vaše zdravlje: "Bakterije se razmnožavaju"
Kako biste izbegli rizike po zdravlje tokom letovanja, birajte proverene, sveže i lagane obroke, i obavezno vodite računa o higijeni prilikom njihove pripreme i konzumacije.
Letnja sezona i godišnji odmori često podrazumevaju uživanje u hrani na plaži, ali nepažnja u izboru namirnica može lako da pokvari odmor.
Zbog visokih temperatura i otežanih uslova čuvanja hrane, trovanja postaju češća pojava među turistima. O tome kako da se zaštitimo, govorio je ugledni gastroenterolog dr Vojislav Perišić.
Posebno je upozorio na mikroorganizme i bakterije koje se lako razmnožavaju u hrani koja nije pravilno čuvana, naročito kada je izložena suncu i toplom vremenu. Među rizičnim proizvodima istakao je meso, naročito ono koje se prodaje na plažama i u vidu brze hrane.
- Meso treba izbegavati na letovanju, posebno ono koje je izloženo spoljnim uslovima. Čak i u Grčkoj, gde je giros popularan, meso koje se ostavlja napolju, koje se povremeno greje i hladi, može da bude rizično jer se bakterije koje se nalaze na njemu mogu brzo razmnožiti. To se posebno odnosi na brzo spremljena jela koja se prodaju na plažama - rekao je on.
Nepravilno skladišteni obroci s mesom, kao i industrijski slatkiši i grickalice, prema njegovim rečima, mogu izazvati ozbiljne stomačne tegobe. Zato je preporuka da se prednost da svežim i lako kvarljivim namirnicama koje se mogu pravilno pripremiti i konzumirati u kraćem vremenskom roku.
Voće i povrće, kako ističe dr Perišić, predstavljaju najbezbedniji izbor tokom letnjih dana. Lako se prenose, praktična su za užinu na plaži, a bogata su vlaknima i vitaminima.
- Slobodno jedite sveže voće i povrće, ali obavezno ih dobro operite pre konzumiranja - preporučio je doktor
Kada su slatkiši u pitanju, važno je obratiti pažnju na njihov sastav i način čuvanja.
- Ukoliko kupite čokoladicu i ona opstane dugo, sa veoma dugim rokom trajanja, to znači da je puna hemikalija. Takve proizvode treba izbegavati - upozorio je dr Perišić, i dodao da je crna čokolada, umereno konzumirana, bolja i zdravija alternativa zbog manjeg sadržaja aditiva.