Ово је НАЈОПАСНИЈИ слаткиш који готово свакодневно једемо: Садржи опасне метале који могу озбиљно угрозити здравље
Слаткиш који сви волимо, сада је под лупом научника због алармантних резултата новог истраживања. Иако га многи свакодневно конзумирају верујући да је здравија опција, стручњаци упозоравају да садржи супстанце које могу озбиљно угрозити здравље
Чоколада је деценијама неизоставан извор радости и утехе за многе, симбол слатког задовољства које брзо поправља расположење. Неколико коцкица ове посластице често значи тренутак среће, али најновија научна истраживања доносе озбиљан разлог за забринутост, нарочито за оне који бирају тамну чоколаду као “здравију” алтернативу.
Иза препознатљивог богатог укуса крије се невидљива претња по здравље. Ради се о присуству штетних тешких метала, попут олова и кадмијума.
Нова студија Универзитета Џорџ Вашингтон, објављена у јулу 2024. у реномираном часопису Фронтиерс ин Нутритион, обухватила је анализу чак 72 различита производа од какаа током осам година. Резултати су били “шокантни и забрињавајући”, како истичу сами истраживачи.
Више од 43% испитиваних чоколада садржавало је нивое олова који премашују дозвољене границе калифорнијског Проп 65 закона, док је 35% узорака имало превисок садржај кадмијума.
Шокантан је и податак да неке органске варијанте садрже више ових опасних метала него конвенционалне. Овакви налази указују да проблем није само у процесу прераде или додацима, већ и у земљишту на којем расте какао.
Биљке имају способност да из тла повуку тешке метале, нарочито уколико су услови загађени.
Зашто су ови метали толико опасни?
Олово и кадмијум се полако избацују из организма, те се током година могу акумулирати до нивоа који озбиљно угрожавају здравље.
Олово негативно утиче на нервни систем, крвни притисак и репродуктивне органе, док кадмијум може изазвати оштећења бубрега, јетре и костију. Посебно су угрожена деца и труднице, код којих олово може нарушити развој мозга и нервног система.
Иако резултати делују застрашујуће, стручњаци упозоравају да нема потребе за паником, већ за опрезом и информисаним избором.
- Не значи да треба да престанемо да једемо чоколаду, већ да обратимо пажњу на умереност и порекло производа - поручују аутори студије.
Препоручује се да потрошачи бирају чоколаде са нижим процентом какаа, јер тамне са више од 85% какаа садрже веће концентрације ових метала. Такође, порекло зрна игра важну улогу, чоколаде од какаа из одређених региона Јужне Америке и Африке могу носити различите ризике.