Ово јело ћете правити целог лета: Запечена мусака са сиром и тиквицама је идеална за вреле дане
Брзо и укусно, сви ће је обожавати.
Мусака од тиквица је лагано и сочно јело идеално за лето, уместо кромпира користе се танке кришке тиквица, а између њих је богати слој млевеног меса у парадајз сосу и прелив од павлаке и сира.
Хрскава одозго, а сочна изнутра - савршена за летњи ручак.
Састојци и количина:
Тиквице - 3 веће
Млевено месо - 500 г
Црни лук - 1 главица
Бели лук - 2 чена
Парадајз пелат - 400 мл
Маслиново уље - по потреби
Со, бибер, оригано, мајчина душица - по укусу
Павлака за кување - 200 мл
Рендани качкаваљ - 150 г
Свеж босиљак и тимијан - за декорацију
Начин припреме:
Тиквице исеците по дужини на танке листове, посолите и оставите да пусте воду (15-20 минута), па их обришите убрусом. На мало уља пропржите црни и бели лук, додајте млевено месо и динстајте док не порумени. Додајте пелат, зачине по укусу и крчкајте 15 минута док сос не постане густ.
У ватросталну посуду ређајте слојеве: тиквице, месни сос, павлаку, сир и тако у круг док не потрошите састојке. Завршите слојем тиквица и сиром. Пеците у рерни на 200°Ц око 30-35 минута, док не порумени.