Ово су најбоље салате на свету: На списку се нашла и једна коју обожавају Срби
Многи мисле да је припремање салате лак задатак, али то није увек баш тако.
Салата потиче, како се верује, још из античког Рима, где су Римљани имају обичај да умачу римску салату у со - израз "хербе салата" заправо значи "посољени листови".
Данас, вековима након што је овај концепт настао, салата за неке подразумева пластичну чинију са зеленом салатом и разним додацима из популарних ланаца, док за друге то може бити топла чинија са житарицама (као што је салата од farra) или чак потпуно без зелене салате (као што су салате од макарона, кромпира или купуса).
Поред овога, неки је виде као хладно, исецкано и зачињено прилог-јело, други је претварају у комплетан оброк додавањем различитих врста протеина.
Укратко – салата има различито значење за различите људе, а кључ се крије у свежим састојцима, текстури и добро избалансираном преливу.
На који год начин да се сервира, салата може много да каже о неком месту. Од Грчке до Мексика, Етиопије и Јапана – није све само у састојцима (поврће, зачинско биље, листови), преливима и текстурама – често иза рецепта стоји прича о времену, култури и доступности намирница.
Питајте било ког кувара и рећи ће вам да припремање салате није лак задатак, што је вероватно и разлог зашто су многе класичне салате опстале деценијама, мењајући се тек минимално.
У наставку је списак који су саставили стручњаци за "CNN" и предложили топ 24 салате из целог света, а једна на том списку је нама врло позната.
У питању је шопска салата, која је незаобилазан прилог у ресторанима широм Балкана, а она се налази на осмом месту. Ми вам издвајамо првих 10 најбоље оцењених салата и одакле воде порекло.
- Панцанела (Италија)
- Нисоаз (Француска)
- Јушенг (Сингапур)
- Наранги (Индија)
- Кацуц (Израел)
- Салата са јицамом и семенкама бундеве (Мексико)
- Гамалдагс Пресгурка (Шведска)
- Шопска салаа (Бугарска)
- Енсалада де Палмитос (Аргетина)
- Лапхет Токе (Мјанмар)