Поширана, кувана јаја или као омлет? Само један начин припреме јаја помаже приликом МРШАВЉЕЊА!
Шта показује ново истраживање?
Јаја су већ дуго позната као једна од најхранљивијих намирница. Богата су протеинима, здравим мастима и важним витаминима. Међутим, у време када све више размишљамо о здрављу и телесној тежини, све чешће се поставља питање да ли начин припреме утиче на њихову искористивост.
Ново истраживање показује да одговор није једноставан. Начин на који кувамо јаја заиста може утицати на варење и апсорпцију хранљивих материја, што даље утиче и на осећај ситости и регулацију телесне тежине.
Научници су у студији објављеној у часопису Јоурнал оф Агрицултурал анд Food Chemistry проучавали три начина припреме јаја: кување, поширање и печење у облику омлета. Открили су да свака метода ствара другачију текстуру која утиче на то како наше тело вари јаја.
На пример, тврдо кувана јаја имају чврсту и збијену структуру. Поширана јаја су мекша, док омлети, захваљујући припреми на уљу или путеру, имају прозрачну и сунђерасту текстуру. Управо те разлике утичу на то колико ефикасно тело може да разгради и искористи протеине, масти и витамине.
Како наше тело вари различите врсте јаја?
У лабораторији су научници покушали да опонашају пробавни систем старијих особа, јер њихова пробава често није једнако ефикасна као код млађих. Мерили су колико се хранљивих материја ослобађа током варења и колико их тело може апсорбовати.
Резултати су показали занимљиве разлике. Најлошије су прошли омлети, код којих се разградило чак 37 процената мање протеина у поређењу са другим начинима припреме. Поширана јаја су била најбоља, јер су омогућила бољу апсорпцију протеина и масти. Тврдо кувана јаја била су врло близу по ефикасности, али ипак нешто слабија од пошираних.
Занимљиво је да се количина витамина А коју тело може искористити није мењала у зависности од начина припреме, док је апсорпција витамина Д била нешто мања у лошијим условима варења.
Зашто је све то важно за мршављење?
Иако истраживање није директно пратило губитак килограма, резултати јасно показују да начин припреме јаја може утицати на осећај ситости и укупни унос калорија. Када тело лакше апсорбује протеине, долази до бржег ослобађања хормона који сигнализирају да смо сити, што значи да ћемо појести мање.
Поред тога, важно је имати на уму да поширана и кувана јаја не захтевају додатне масноће, док се омлети обично припремају са уљем, путером или сиром, што значајно повећава број калорија у оброку.
Да ли то значи да треба избегавати омлете?
Не мора да значи. Иако резултати показују да омлети нису најлакши за варење, студија је рађена у лабораторијским условима и не укључује стварне људе, па не можемо са сигурношћу рећи да одређени начин припреме аутоматски доводи до мршављења.
Омлети и даље могу бити део уравнотежене исхране ако их припремамо са мало масноће и додамо поврће, уместо масних сирева или прерађеног меса.