ПОСНА ГИБАНИЦА идеална за Васкршњи пост пред нама, топи се у устима колико је УКУСНА - Свакоме успева, а тајна је у томе да јаја замените са 2 састојка
Омиљену српску питу - гибаницу - направите у посној верзији.
Данас је почела Сиропусна недеља, као припремна недеља пред велики Васкршњи пост. Ако тражите посну гибаницу која ће све одушевити, а истовремено бити једноставна за припрему, ова је прави избор. Топи се у устима, богата је и укусан, а тајна је у једном малом трику – јаја замењујете са два пажљиво одабрана састојка.
Ово је гибаница која увек успева, чак и онима који можда нису вешти у кухињи, а резултати су – савршени!
Састојци:
500 г готових кора
500 г посног сира
2 биљне павлаке (мале)
1 шоља киселе воде
3 кашике млевеног лана
7,5 чаша воде
2 кашичице прашка за пециво
1/2 шоље уља
1 кашичица соли
Припрема:
У посуди помешајте биљну павлаку, киселу воду, прашак за пециво, со и измрвљени фета сир. У другој посуди помешајте млевени лан и воду (то је замена за јаја) и добро сједините, па додајте у смесу и све добро промешајте. Тепсију науљите, па сваку кору умочите у смесу и згжвајте, па ређајте у тепсију. Преостали фил сипајте преко. Пеците у загрејаној рерни на 200°Ц око 40 минута. Пријатно!
Још један, нешто другачији рецепт, за посну гибаницу можете погледати и на видеу испод.