Посна ПИТА са КУПУСОМ и готовим корама је брз и издашан ручак - Традиционално српско јело пуно витамина и пробиотика, а укусом осваја
Данас припремамо једно од омиљених традиционалних јела које је изузетно здраво. У питању је посна пита с киселим купусом.
Ако хоћете да направите нешто посно и здраво у ове дане поста – направите питу. Они који су пробали знају колико је укусна, а оно који нису – време је да пробају. Неће се покајати.
Посна пита с купусом: Шта је чини здравом
Кисели купус није само обична салата. То је једна од најздравијих намирница које конзумирамо зими. И треба га јести сваки дан првенствено због тога што је реч о природном пробиотику који храни добре бактерије у цревима. То је кључно за јак имунитет и свима нам је то приоритет у данима када харају разни вируси. Осим тога, ако сте на терапији антибиотицима, једите кисели купус јер ће он убрзати обнављање нарушене микрофлоре црева.
Ако не постите, а волите слатки купус, на ТикТоку-у смо пронашли одличан рецепт за припрему пите од свежег купуса:
Рецепт за посну питу од киселог купуса
Састојци:
1 главица киселог купуса
1 главица црног лука, ситно исецкана
2 шаргарепе
2 кромпира
1 шоља пиринча
со и бибер по укусу
1 паковање готових кора за питу
уље
Припрема:
Уклоните вањске листове киселог купуса и насецкајте га ситно. А затим га исперите под млазом хладне воде.
На средње јакој ватри, пропржите црни лук на мало уља док не постане стакласт. Додајте рендану шаргарепу и кисели купус. Динстајте све заједно док поврће не омекша.
Додајте ољуштен и ситно исецкан кромпир и добро опран пиринач. Посолите и побиберите по укусу. Затим долијте мало воде и динстајте још неколико минута док се сви састојци добро не сједине и пиринач не набубри.
Склоните шерпу са шпорета и оставите да се охлади.
Премажите једну кору уљем и преко ставите другу. Филујте коре и уролајте их као и сваку другу питу. Или слажите једну преко друге. Како вам се више свиђа. Укус ће остати исти.
Ређајте јуфке у подмазану тепсију, премажите их уљем и пеците у рерни загрејаној на 200 степени Целзијуса око 30-40 минута, док не порумени. Служити топло.
Пријатно!
Још један рецепт са куповним корама
Састојци:
- 500 грама кора за питу
- 700 грама купуса
- 400-500 грама сира
- Уље, бибер, со
Прелив:
- 250 милилитара воде
- 15 грама квасца
- Со
- 1 кашичица шећера
- 100 грама киселог млека
- 50 милилитара уља
Припрема:
Купус прво очистите и ситно исецкајте. На мало уља, продинстајте купус док не омекша, а затим га зачините сољу и бибером. Уклоните купус са ватре и пустите да се охлади. Када се купус охлади, помешајте га са измрвљеним сиром.
На радну површину поставите прву кору и премажите је уљем. На њу ставите другу кору и поновите поступак. На крају, на средину стављате фил од купуса и сира, па увијате кору у ролну. Поступак поновите док не потрошите све коре и фил.
Пите слажите у плех обложен папиром за печење. У мањој посуди, помешајте све састојке за прелив: воду, квасац, со, шећер, кисело млеко и уље. Ову смесу прелијте преко пите пре печења.
Питу пеците у претходно загрејаној рерни на 180 степени око 30-40 минута, или док не добије златно-смеђу боју. Када је готова, извадите је из рерне и оставите да се мало прохлади пре сечења.
Ова пита са купусом је савршена као главно јело или ужина, а можете је послужити уз јогурт или неку другу омиљену салату. Уживајте у богатом укусу који ће вас подсетити на домаћу кухињу и пријатне тренутке с породицом и пријатељима!
Србија Данас/Лепота и здравље/Пренела Ј.Ш.