Posna PITA sa KUPUSOM i gotovim korama je brz i izdašan ručak - Tradicionalno srpsko jelo puno vitamina i probiotika, a ukusom osvaja
Danas pripremamo jedno od omiljenih tradicionalnih jela koje je izuzetno zdravo. U pitanju je posna pita s kiselim kupusom.
Ako hoćete da napravite nešto posno i zdravo u ove dane posta – napravite pitu. Oni koji su probali znaju koliko je ukusna, a ono koji nisu – vreme je da probaju. Neće se pokajati.
Posna pita s kupusom: Šta je čini zdravom
Kiseli kupus nije samo obična salata. To je jedna od najzdravijih namirnica koje konzumiramo zimi. I treba ga jesti svaki dan prvenstveno zbog toga što je reč o prirodnom probiotiku koji hrani dobre bakterije u crevima. To je ključno za jak imunitet i svima nam je to prioritet u danima kada haraju razni virusi. Osim toga, ako ste na terapiji antibioticima, jedite kiseli kupus jer će on ubrzati obnavljanje narušene mikroflore creva.
Ako ne postite, a volite slatki kupus, na TikToku-u smo pronašli odličan recept za pripremu pite od svežeg kupusa:
Recept za posnu pitu od kiselog kupusa
Sastojci:
1 glavica kiselog kupusa
1 glavica crnog luka, sitno iseckana
2 šargarepe
2 krompira
1 šolja pirinča
so i biber po ukusu
1 pakovanje gotovih kora za pitu
ulje
Priprema:
Uklonite vanjske listove kiselog kupusa i naseckajte ga sitno. A zatim ga isperite pod mlazom hladne vode.
Na srednje jakoj vatri, propržite crni luk na malo ulja dok ne postane staklast. Dodajte rendanu šargarepu i kiseli kupus. Dinstajte sve zajedno dok povrće ne omekša.
Dodajte oljušten i sitno iseckan krompir i dobro opran pirinač. Posolite i pobiberite po ukusu. Zatim dolijte malo vode i dinstajte još nekoliko minuta dok se svi sastojci dobro ne sjedine i pirinač ne nabubri.
Sklonite šerpu sa šporeta i ostavite da se ohladi.
Premažite jednu koru uljem i preko stavite drugu. Filujte kore i urolajte ih kao i svaku drugu pitu. Ili slažite jednu preko druge. Kako vam se više sviđa. Ukus će ostati isti.
Ređajte jufke u podmazanu tepsiju, premažite ih uljem i pecite u rerni zagrejanoj na 200 stepeni Celzijusa oko 30-40 minuta, dok ne porumeni. Služiti toplo.
Prijatno!
Još jedan recept sa kupovnim korama
Sastojci:
- 500 grama kora za pitu
- 700 grama kupusa
- 400-500 grama sira
- Ulje, biber, so
Preliv:
- 250 mililitara vode
- 15 grama kvasca
- So
- 1 kašičica šećera
- 100 grama kiselog mleka
- 50 mililitara ulja
Priprema:
Kupus prvo očistite i sitno iseckajte. Na malo ulja, prodinstajte kupus dok ne omekša, a zatim ga začinite solju i biberom. Uklonite kupus sa vatre i pustite da se ohladi. Kada se kupus ohladi, pomešajte ga sa izmrvljenim sirom.
Na radnu površinu postavite prvu koru i premažite je uljem. Na nju stavite drugu koru i ponovite postupak. Na kraju, na sredinu stavljate fil od kupusa i sira, pa uvijate koru u rolnu. Postupak ponovite dok ne potrošite sve kore i fil.
Pite slažite u pleh obložen papirom za pečenje. U manjoj posudi, pomešajte sve sastojke za preliv: vodu, kvasac, so, šećer, kiselo mleko i ulje. Ovu smesu prelijte preko pite pre pečenja.
Pitu pecite u prethodno zagrejanoj rerni na 180 stepeni oko 30-40 minuta, ili dok ne dobije zlatno-smeđu boju. Kada je gotova, izvadite je iz rerne i ostavite da se malo prohladi pre sečenja.
Ova pita sa kupusom je savršena kao glavno jelo ili užina, a možete je poslužiti uz jogurt ili neku drugu omiljenu salatu. Uživajte u bogatom ukusu koji će vas podsetiti na domaću kuhinju i prijatne trenutke s porodicom i prijateljima!
Srbija Danas/Lepota i zdravlje/Prenela J.Š.