Подешавања Сачуване вести Претрага Navigacija
Подешавања сајта
Одабери писмо
Одабери град
  • Београд
  • Дечани
  • Јагодина
  • Крагујевац
  • Крушевац
  • Ниш
  • Нови Сад
  • Ораховац
  • Панчево
  • Пирот
  • Приштина
  • Призрен
  • Сомбор
  • Суботица
  • Штрпце
  • Ужице
  • Врање
  • Вршац
  • Зрењанин
  • Звечан

ПОСНА ТРПЕЗА ЗА СВЕТОГ НИКОЛУ: Најлепша предјела и главна јела која сте икада пробали (РЕЦЕПТИ)

11.12.2022. 18:23
Пише:
Србија Данас
riba
риба / Извор: Профимедиа/илустрација

ПОСНИ МЕНИ ЗА СВЕТОГ НИКОЛУ: Спремите богат ручак за вашу породицу и госте

Приближава се једна од највећих слава код Срба, а то је Свети Никола. Слава је посна јер спада у божићни пост који траје 40 дана.

Ако ове године будете славили у кругу породице исто можете да се потрудите да трпеза буде раскошна.

Посна јела могу бити једнако укусна као и мрсна, а избор је велики. Ми вам предлажемо пар рецепата, па ви одлучите како ће ваша славска трпеза изгледати. Славски колач је неизоставни део сваке трпезе, поред вина и жита, па почните са тим.

СРПСКА ПИТА ГУЖВАРА СА СИРОМ: Брза пита лепша од бурека, БАШ СВИМА успева (РЕЦЕПТ)

СРПСКА ПИТА ГУЖВАРА СА СИРОМ: Брза пита лепша од бурека, БАШ СВИМА успева (РЕЦЕПТ)

РАСКОШАН УКУС! Направите ШАРЕНУ ВЕКНУ, по рецепту из бакине кухиње, одушевиће вас ово јело (ВИДЕО)

РАСКОШАН УКУС! Направите ШАРЕНУ ВЕКНУ, по рецепту из бакине кухиње, одушевиће вас ово јело (ВИДЕО)

ПОСНИ СЛАВСКИ КОЛАЧ

Састојци:

  • 1 кг оштрог брашна (тип 400)
  • 4,5 дл воде
  • 1 дцл уља
  • 1 свеж квасац
  • 4 кашичице шећера
  • 2 кашичице соли

Припрема:

Помешајте ове састојке додајући их лагано док тесто не постане глатко, а затим га оставите да нарасте. Кад довољно нарасте, поделите га на 4 дела- 3 једнака и 1 мањи део.

Премажите плех уљем (можете и посним маргарином), затим га поспите брашном у танком слоју и први део теста растањите на величину плеха (пожељно је да буде округли плех). Центар тог развијеног дела танко намажите уљем.

Следећи део, такође, развијте у величини плеха, а затим га исеците на 12 једнаких делова и поређајте их по првом делу један до другог. Када то урадите, премажите врхове троуглова уљем (опет је то центар). Са трећим делом теста учините исто као и са другим и поређајте добијене троуглове тачно преко оних троуглова од другог дела.

Врхове сваког троугла, затим, преклопите до ивице плеха: врх горњег у леву страну, врх доњег у десну страну. Водите рачуна да вам прецизно стоји троугао на троуглу, да би вам се цвет приликом печења лепо расцветао. Када тако разлистате троуглове, у средини ће остати упражњено место које попуните оним четвртим, мањим делом теста.

Погачу оставите да нарасте један сат, а затим је испеците у рерни загрејаној на 200°Ц.

slava, žito, kolač
слава, жито, колач / Извор: Профимедиа

ПОСНЕ ПУЊЕНЕ ПАПРИКЕ НА ГРЧКИ НАЧИН

Састојци:

  • 6 великих или 8 мањих бабура паприка
  • 1 црни лук, исечен на коцкице
  • 3 мале тиквице, ољуштене и исечене на коцкице
  • 3 средње шаргарепе, ољуштене и исечене на коцкице
  • 1 шоља супе (бујоном) од поврћа
  • 3 шоље скуваног интегралног пиринча
  • 5 кашика парадајз соса
  • 1 кашика свежег першуна, исецканог
  • 1 лашичица свеже мирођије, исецкане
  • сок од 1/2 лимуна
  • ¼ кашичице бибера
  • 1 кашичица соли
  • уље

Припрема:

Загрејте рерну на 180 степени. Очистите паприку изнутра и скините врх са петељком, али их сачувајте како бисте касније затворили пуњену паприку. Ставите паприке у ватросталну посуду, поређајте их усправно и вратите врхове. Пеците на 180 степени око 15 минута.

У међувремену, у тигању, на мало уља, пропржите црни лук, тиквице и шаргарепу, па налијте бујоном од поврћа, па оставите да се поврће кува у супи око 10 минута на блажој ватри. Додајтепиринач и парадајз пасту и добро промешајте да се сједини. Додајте першун, мирођију, лимунов сок, бибер и со. Поново промешајте. Када су паприке печене, извадите их из рерне и напуните надевом. Вратите врхове на паприке и пеците још 30-40 минута на 180 степени док паприке не омекшају. Послужите са додатним кришкама лимуна и декоришите свежом мирођијом за украс по жељи.

punjena paprika
пуњена паприка / Извор: Профимедиа

Потребно је за рибљу чорбу:

  • 1 већа шаргарепа
  • 1/2 корена целера
  • 1 већа главице лука
  • 1 црвена свежа паприка
  • месо од скуване главе шарана
  • 1 ољуштен свеж парадајз или из флаше
  • 400 гр сома смрзнутог
  • 1 кашичица црвене млевене паприке
  • мало белог вина
  • мало бибера
  • соли ...першунов лист
  • уље..ловоров лист

Припрема чорбе:

Шаргарепу изрендати, а лук што ситније исећи као и корен целера. Сипати мало уља па динстати. Додати сецкану паприку  па укупно динстати око 20 мин. 

Додати рибу, црвену паприку малу шољицу белог вина,  и динстати мало, а затим додати воду да огрезне. Пред крај додати ољуштен парадајз и кувати још пар минута. Водити рачуна да се риба не раскува. Посолити побиберити и додати сецкан першун.

sveti nikola meni
свети никола мени / Извор: Србија Данас

Напомена :

Ко воли може додати 2 чена белог лука..

Потребно је:

  • 400-500  гр пасуља крупног
  • 1 већа главица црног лука 
  • 1 кашика маслиновог уља
  • ловоров лист
  • бибер у зрну и млевен
  • 30 мл уља
  • 3 чена белог лука
  • 1 равна кашика брашна
  • 1 кашичица мл. црвене паприке
  • со

Припрема посног пасуља:

400-500 гр пасуља тетовца добро опрати налити мало воде па га кувати 5 минута и оцедити воду и испрати. Налити воду додати на кругове 1 већу шаргарепу и већу главицу лука ситно исецкан. 

Убацити већу кашики маслиновог уља мало зрна бибера и пар листова ловоровог листа. Кувати око сат времена. 

У тигањ исецкати 3 чена белог лука и кашику брашна додати 30 мл уља и пржити да лук добије крем боју. Додати 1 кашичицу паприке мл. црвене и сипати у пасуљ. Посолити побиберити и повадити ловоров лист. По жељи може першунов лист.