Рецепт за БЕЛИ РОЛАТ са шлагом и јагодама – "Анђеоски сан" од само 6 састојака топи се у устима: Летњи колач са пенастом кором од беланаца и мало брашна
Ако тражите лаган, мирисан и нежан колач који ће изгледати као да је стигао право са насловне стране женског магазина – ово је рецепт за вас! „Анђеоски сан“ је бели ролат са шлагом и јагодама који осваја на први залогај и оставља без даха.
У време када јагоде миришу најлепше, а сваки тренутак тражи освежење, овај колач је право мало летње чудо.
Припрема се брзо, од свега неколико састојака, а резултат је прави „wow ефекат“.
Пенаста кора од беланаца и брашна, богати слој шлага и сочне јагоде чине ову посластицу неодољивом – савршену за недељно окупљање, славље или једноставно – за тренутке када вам треба нешто слатко, а нежно.
За кору:
- 6 беланаца
- 6 кашика шећера
- 3 кашике меког брашна
- прстохват соли
За фил:
- 300 мл слатке павлаке (шлага)
- 250 г свежих јагода (или по жељи)
Припрема:
Умутите беланца са прстохватом соли док не постану чврст снег, па постепено додајте шећер и мутите док маса не постане сјајна и густа.
Додајте брашно лагано, ручно, варјачом или шпатулом – да се снег не спусти.
Сипајте смесу на плех обложен папиром за печење и поравнајте. Пеците у претходно загрејаној рерни на 180°Ц око 12–15 минута, док благо не порумени.
Кору увијте у влажну крпу (заједно с папиром), и оставите да се охлади – тако ће задржати облик и неће пуцати при мотању.
Умутите слатку павлаку у чврст шлаг. Јагоде оперите, очистите и насецкајте на ситне комаде.
Ролат развијте, скините папир, премажите шлагом и поспите јагодама. Увијте пажљиво, поспите шећером у праху по жељи и оставите да се стегне у фрижидеру бар 2 сата.
Савети за додатни „wow ефекат“:
Додајте пар капи екстракта ваниле у шлаг.
Украсите ролат споља шлагом и јагодама за посебан визуелни утисак.
Можете користити и боровнице, малине или вишње за варијацију.