Рецепт за најукусније СЛАВСКЕ ПИХТИЈЕ - обавезно предјело за ЂУРЂЕВДАН и славску трпезу, овако су их спремале и наше баке
Славске пихтије пуне су меса, савршено декорисане и једно од предјела које се мора наћи на вашој трпези.
Ђурђевдан – крсна слава многих православних породица, а колико је поштован у нашем народу говори и чињеница да се он слави два пута годишње – као празник преноса моштију светитеља (Ђурђиц) и 6. маја када се обележава дан његове смрти (Ђурђевдан).
У сваком дому у коме се прославља Ђурђевдан, налази се икона светог Георгија који убија аждају а приче су разне због чега управо ова слика представља Ђурђевдан.
За крсну славу поред славског колача, славског жита и свеће је и традиционална славска трпеза, а наше баке су веома често као славско предјело правиле пихтије.
Састојци:
1 кг било ког меса са костима
1 средњи лук
1 мала шаргарепа
2-3 ловорова листа
5 ченова белог лука
1/2 кашичице свеже млевеног бибера
40 г желатина
2 литра воде
со
Рецепт за славске пихтије:
Како бисте направили пихтије, прво исперите месо и прелијте са два литра воде. Ставите на ватру и доведите до кључања. Склоните са ватре и оцедите први бујон. Затим месо поново прелијте са два литра воде и прокувајте. Пажљиво уклоните сву пену. Покријте поклопцем и смањите ватру на најмању. Оставите да се кува 2 сата.
Након истека времена додајте опрани лук у љусци, очишћену шаргарепу и ловоров лист. Оставите да се крчка још 1,5 сат. Пола сата пре него што буде готово, посолите по укусу, али треба да буде мало више слано. Извадите лук и шаргарепу. Ставите месо на тањир и оставите да се охлади. Процедите течност кроз газу.
Отприлике 200 мл укупне количине течности сипајте у шерпу и охладите. У овај део додајте желатин, промешајте и оставите 10 минута да набубри. Након растварања желатина на лаганој ватри, требало би да се претвори у течност, али пазите да не проври. Сипајте желатин у главну течност, промешајте и охладите на собној температури.
Охлађено месо раздвојите на влакна и додајте црни бибер и рендани бели лук, па све добро измешајте. Ставите део меса у одговарајућу посуду. Преко тога сипајте охлађену течност. Посуду прекријте најлонском фолијом и ставите у фрижидер на неколико сати, или још боље, преко ноћи. Украсите пре сервирања бобицама нара и першуновог листа.
Погледајте и видео како се праве