Recept za najukusnije SLAVSKE PIHTIJE - obavezno predjelo za ĐURĐEVDAN i slavsku trpezu, ovako su ih spremale i naše bake
Slavske pihtije pune su mesa, savršeno dekorisane i jedno od predjela koje se mora naći na vašoj trpezi.
Đurđevdan – krsna slava mnogih pravoslavnih porodica, a koliko je poštovan u našem narodu govori i činjenica da se on slavi dva puta godišnje – kao praznik prenosa moštiju svetitelja (Đurđic) i 6. maja kada se obeležava dan njegove smrti (Đurđevdan).
U svakom domu u kome se proslavlja Đurđevdan, nalazi se ikona svetog Georgija koji ubija aždaju a priče su razne zbog čega upravo ova slika predstavlja Đurđevdan.
Za krsnu slavu pored slavskog kolača, slavskog žita i sveće je i tradicionalna slavska trpeza, a naše bake su veoma često kao slavsko predjelo pravile pihtije.
Sastojci:
1 kg bilo kog mesa sa kostima
1 srednji luk
1 mala šargarepa
2-3 lovorova lista
5 čenova belog luka
1/2 kašičice sveže mlevenog bibera
40 g želatina
2 litra vode
so
Recept za slavske pihtije:
Kako biste napravili pihtije, prvo isperite meso i prelijte sa dva litra vode. Stavite na vatru i dovedite do ključanja. Sklonite sa vatre i ocedite prvi bujon. Zatim meso ponovo prelijte sa dva litra vode i prokuvajte. Pažljivo uklonite svu penu. Pokrijte poklopcem i smanjite vatru na najmanju. Ostavite da se kuva 2 sata.
Nakon isteka vremena dodajte oprani luk u ljusci, očišćenu šargarepu i lovorov list. Ostavite da se krčka još 1,5 sat. Pola sata pre nego što bude gotovo, posolite po ukusu, ali treba da bude malo više slano. Izvadite luk i šargarepu. Stavite meso na tanjir i ostavite da se ohladi. Procedite tečnost kroz gazu.
Otprilike 200 ml ukupne količine tečnosti sipajte u šerpu i ohladite. U ovaj deo dodajte želatin, promešajte i ostavite 10 minuta da nabubri. Nakon rastvaranja želatina na laganoj vatri, trebalo bi da se pretvori u tečnost, ali pazite da ne provri. Sipajte želatin u glavnu tečnost, promešajte i ohladite na sobnoj temperaturi.
Ohlađeno meso razdvojite na vlakna i dodajte crni biber i rendani beli luk, pa sve dobro izmešajte. Stavite deo mesa u odgovarajuću posudu. Preko toga sipajte ohlađenu tečnost. Posudu prekrijte najlonskom folijom i stavite u frižider na nekoliko sati, ili još bolje, preko noći. Ukrasite pre serviranja bobicama nara i peršunovog lista.
Pogledajte i video kako se prave