СЛАТКА ПИТА са четири фила - Зову је "међимурска" гибаница, а изгледом и укусом подстиче добро расположење
Да ли сте икада пробали слатку гибаницу? Сада имате прилику.
Рецепт за слатку питу која је обогаћена са четири фила улепшаће ваш кућни јеловник. Иако делује компликовано, спрема се очас посла.
Састојци:
- седам јуфки за пите и баклаве
Први фил:
- 500 г јабука
- 50 г шећера
- кашика цеђеног лимуна
- кашичица цимета
Други фил:
- 500 г свежег крављег сира
- 3 јаја
- 100 г шећера
- ванилин шећер
- корица лимуна
Трећи фил:
- 200 г млевеног мака
- 100 г шећера
- 200 мл врућег млека
Четврти фил:
- 200 г млевених ораха
- 200 мл врућег млека
- 100 г шећера
Припрема:
Изрендајте јабуке, додајте сок лимуна, шећер и цимет. Све добро измешајте.
Све остале филове припремите у појединачним посудама, мешајући наведене састојке.
Када су спремни, у шерпу истопите маслац и тиме премажите тепсију. Дно прекријте двема пресавијеним јуфкама.
Када их премажете маслацем, ставите још две и поновите поступак. Налијте фил од ораха.
Сложите једну јуфку преко, па распоредите фил од сира. Следи јуфка и фил од мака.
Завршите филом од јабука, прекријте јуфком и премажите је павлаком за кување. Пеците око 45 минута на 180 степени. Поспите шећером у праху и исеците на коцке.