SLATKA PITA sa četiri fila - Zovu je "međimurska" gibanica, a izgledom i ukusom podstiče dobro raspoloženje
Da li ste ikada probali slatku gibanicu? Sada imate priliku.
Recept za slatku pitu koja je obogaćena sa četiri fila ulepšaće vaš kućni jelovnik. Iako deluje komplikovano, sprema se očas posla.
Sastojci:
- sedam jufki za pite i baklave
Prvi fil:
- 500 g jabuka
- 50 g šećera
- kašika ceđenog limuna
- kašičica cimeta
Drugi fil:
- 500 g svežeg kravljeg sira
- 3 jaja
- 100 g šećera
- vanilin šećer
- korica limuna
Treći fil:
- 200 g mlevenog maka
- 100 g šećera
- 200 ml vrućeg mleka
Četvrti fil:
- 200 g mlevenih oraha
- 200 ml vrućeg mleka
- 100 g šećera
Priprema:
Izrendajte jabuke, dodajte sok limuna, šećer i cimet. Sve dobro izmešajte.
Sve ostale filove pripremite u pojedinačnim posudama, mešajući navedene sastojke.
Kada su spremni, u šerpu istopite maslac i time premažite tepsiju. Dno prekrijte dvema presavijenim jufkama.
Kada ih premažete maslacem, stavite još dve i ponovite postupak. Nalijte fil od oraha.
Složite jednu jufku preko, pa rasporedite fil od sira. Sledi jufka i fil od maka.
Završite filom od jabuka, prekrijte jufkom i premažite je pavlakom za kuvanje. Pecite oko 45 minuta na 180 stepeni. Pospite šećerom u prahu i isecite na kocke.