Подешавања Сачуване вести Претрага Navigacija
Подешавања сајта
Одабери писмо
Одабери град
  • Београд
  • Дечани
  • Јагодина
  • Крагујевац
  • Крушевац
  • Ниш
  • Нови Сад
  • Ораховац
  • Панчево
  • Пирот
  • Приштина
  • Призрен
  • Сомбор
  • Суботица
  • Штрпце
  • Ужице
  • Врање
  • Вршац
  • Зрењанин
  • Звечан

Смањују крвни притисак, помажу у мршављењу и за ЦЕЛОКУПНО ЗДРАВЉЕ: Ових 5 зачина мора да има СВАКА кућа!

21.06.2021. 13:29
Пише:
Србија Данас/Јованка.Г
moringa
моринга / Извор: Профимедиа

Није на одмет знати...

Људи најчешће користе зачине како би побољшали укус храни коју праве или коју једу. Међутим, зачини су много више од средства за побољшавање укуса, већина њих се заправо води као природни лек.

Била је звезда у успону, а нико није знао за њене МЕНТАЛНЕ проблеме: Ево како сад изгледа чувена Матилда! (ФОТО)

Била је звезда у успону, а нико није знао за њене МЕНТАЛНЕ проблеме: Ево како сад изгледа чувена Матилда! (ФОТО)

ПРИРОДАН ЛЕК ЗА ЦЕЛО ТЕЛО: Помаже код БОЛОВА, УМОРА и ИНФЕКЦИЈА - јефтин је и лако се прави! (РЕЦЕПТ)

ПРИРОДАН ЛЕК ЗА ЦЕЛО ТЕЛО: Помаже код БОЛОВА, УМОРА и ИНФЕКЦИЈА - јефтин је и лако се прави! (РЕЦЕПТ)

ТРИК ИРИНЕ ШАЈК ЗА САВРШЕН ТЕН: Не кошта ништа, а даје сјајне РЕЗУЛТАТЕ!

ТРИК ИРИНЕ ШАЈК ЗА САВРШЕН ТЕН: Не кошта ништа, а даје сјајне РЕЗУЛТАТЕ!

- Постоји много доказа који иду у прилог томе да су зачини не само укусни, него и лековити. Заправо, према препорукама стручњака, требало би да се користе што је чешће могуће. Препуни су антиоксиданата, противзапаљенских, антибактеријских и противвирусних састојака и то концентрисаних у малим количинама - каже нутриционисткиња Наташа Ђукић и открива које зачине би требало стално да користимо:

Ким

Ким се употребљавао против болести пробавног тракта, за лечење кашља и ублажавање болова. Ова биљка је коришћена и против алергија, упала, за јачање метаболизма и бољег излучивања течности из организма, као и против депресије.

Цимет

Добар је избор мангана, гвожђа и калцијума и помаже у смањивању надутости после обилног јела. Једна кашичица цимета дневно може смањити нивое шећера, холестерола и триглицерида у крви. Цимет делује као седатив и аналгетик, снижава крвни притисак и држи га у равнотежи. Стимулише циркулацију, па се традиционално користи за загревање тела, често у комбинацији са ђумбиром.

Бибер

Потиче из тропских предела, а сматра се најпопуларнијим зачином, заступљеним у свим светским кухињама. У облику је зрна или праха, а у употреби су црни, бели, зелени и црвени. Бибер олакшава варење хране, подстиче крвоток и ублажава симптоме прехладе.

so, biber
со, бибер / Извор: Профимедиа

Црни бибер

Побољшава варење, смањује затвор и бројне друге проблеме у вези са дигестивним трактом. Истраживања су показала и да је добар код превенције рака, али и лечењу, да помаже код депресије, високог крвног притиска, решавања зависности од цигарета и проблема са штитном жлездом.

Мирођија

Ова ароматична зачинска биљка, користи се као додатак чорбама, сосевима, варивима, у туршији. Мирођија појачава рад бубрега и ублажава грчеве у стомаку. Ако се од ње скува чај, јача отпорност организма.

Першун

Свима добро познат додатак супама, чорбама, сосевима, преливима. Богат је витаминима Ц, А, Б1, Б2 и Е. Першун снижава крвни притисак, умирује нерве, избацује отровне материје из организма, чисти црева, ублажава болове, помаже при лечењу болести срца. Користи се и као чај.