Сочна и мирисна СВИЊСКА ПЛЕЋКА са белим луком и кромпиром из РЕРНЕ - Савршено јело за УСКРС, припрема никад није била бржа и лакша
Не тражи компликоване кораке, а резултат је месо које се топи у устима, препуно мириса и укуса
Ако тражите главно јело које ће одушевити све за празничном трпезом, ова свињска плећка из рерне са белим луком и кромпиром је пун погодак!
Не тражи компликоване кораке, а резултат је месо које се топи у устима, препуно мириса и укуса – право ускршње уживање. Идеална је и за већа окупљања јер се лако спрема и пече без пуно надгледања.
Потребни састојци:
- 1,5 кг свињске плећке (најбоље с кожом)
- 6–7 ченова белог лука
- 1,5 кг кромпира
- Со, бибер по укусу
- Суви биљни зачин (по жељи)
- 1 кашика масти или уља
- 1 кашика сувог оригана или мајчине душице
- Чаша воде или бујона
Припрема:
Припремите месо:
Свињску плећку оперите и добро осушите. Оштрим ножем зарежите кожу у мрежу (ако је има), а у месо направите неколико прореза и у сваки ставите по половину чена белог лука. Добро натрљајте со, бибер, биљни зачин и мало масти.
Припремите кромпир:
Ољуштите кромпир и исеците га на крупније комаде. Зачините по укусу (со, бибер, оригано) и поређајте око меса у плеху за печење.
Печење:
У плех сипајте чашу воде или бујона, прекријте алуминијумском фолијом и пеците у претходно загрејаној рерни на 180–190°Ц око 2 сата. Затим скините фолију и запеците још 30 минута да све лепо порумени.
Сервирање:
Послужите топло, уз сезонску салату и комад домаћег хлеба. Месо ће бити меко, ароматично, а кромпир упије све сокове – неодољиво!
Савет више:
Ако волите јачи укус, можете у маринаду додати и мало сенфа или црног вина. А за додатну хрскавост, укључите вентилатор у последњих 10 минута печења.