Сочна, мирисна и неодољива: Старинска ВИНСКА ПИТА СА РАТЛУКОМ, орасима и лимуновом кором која се топи у устима и осваја на први залогај
Овај колач се не прави сваки дан, али када га направите – постаје главни хит сваког стола!
Заборавите на сув и досадан колач – ова старинска винска пита пуна мириса лимуна, сочних ораха и неодољивог ратлука прави је празник за непце! Савршено мекана кора натопљена вином и киселом водом, спојена топлом и ароматичном смесом која се топи у устима, одушевиће и најпробирљивије госте.
Састојци
- 1 часа белог вина
- 1 часа шећера
- 3 шољице уља
- 2 чаше брашна
- 1 кесица прашка за пециво
- Нарендати једну кору лимуна
- 1 чаша млевених ораха
- 200 г ратлука
- 250 г шећера
- 200 г млевених ораха
- 2 чаше киселе воде
- Шољица обичне воде
- 1 кашика какаа
- 1 чаша млевених ораха
Бело вино, шећер, уље и просијано брашно помешајте, затим додајте прашак за пециво и све добро сједините. Затим додајте кору од лимуна, киселу воду, обичну воду, какао и млевене орахе, а потом опет све лепо сједините.
Плех премажите уљем и обложите папиром за печење, а потом налијте смесу и пеците 30 минута на 200 Ц, а потом угасите рерну и оставите још 10 минута.
Кору исеците на четири једнака дела.
Шећер са водом ушпинујте, а потом додајте ратлук и млевене орахе и све добро сједините на средњој температури уз непрестано мешање.
Прву четвртину премажите џемом, па сипајте смесу. Поновите поступак и са осталим корама и ређајте једну на другу, а затворите са последњом кором коју сте премазали џемом и поспите преко млевене орахе.
Детаљније о начину припреме на видеу Емилина Кухиња.