Sočna, mirisna i neodoljiva: Starinska VINSKA PITA SA RATLUKOM, orasima i limunovom korom koja se topi u ustima i osvaja na prvi zalogaj
Ovaj kolač se ne pravi svaki dan, ali kada ga napravite – postaje glavni hit svakog stola!
Zaboravite na suv i dosadan kolač – ova starinska vinska pita puna mirisa limuna, sočnih oraha i neodoljivog ratluka pravi je praznik za nepce! Savršeno mekana kora natopljena vinom i kiselom vodom, spojena toplom i aromatičnom smesom koja se topi u ustima, oduševiće i najprobirljivije goste.
Sastojci
- 1 časa belog vina
- 1 časa šećera
- 3 šoljice ulja
- 2 čaše brašna
- 1 kesica praška za pecivo
- Narendati jednu koru limuna
- 1 čaša mlevenih oraha
- 200 g ratluka
- 250 g šećera
- 200 g mlevenih oraha
- 2 čaše kisele vode
- Šoljica obične vode
- 1 kašika kakaa
- 1 čaša mlevenih oraha
Belo vino, šećer, ulje i prosijano brašno pomešajte, zatim dodajte prašak za pecivo i sve dobro sjedinite. Zatim dodajte koru od limuna, kiselu vodu, običnu vodu, kakao i mlevene orahe, a potom opet sve lepo sjedinite.
Pleh premažite uljem i obložite papirom za pečenje, a potom nalijte smesu i pecite 30 minuta na 200 C, a potom ugasite rernu i ostavite još 10 minuta.
Koru isecite na četiri jednaka dela.
Šećer sa vodom ušpinujte, a potom dodajte ratluk i mlevene orahe i sve dobro sjedinite na srednjoj temperaturi uz neprestano mešanje.
Prvu četvrtinu premažite džemom, pa sipajte smesu. Ponovite postupak i sa ostalim korama i ređajte jednu na drugu, a zatvorite sa poslednjom korom koju ste premazali džemom i pospite preko mlevene orahe.
Detaljnije o načinu pripreme na videu Emilina Kuhinja.