Спремите мекане ДОМАЋЕ СЛАНЦЕ - Рецепт за слане штапиће боље него у пекари од састојака које већ имате у кухињи
Пекарски производ којег нам никад није доста, поготово када смо били деца!
Слани штапић или сланац је један од најтраженијих производа у свакој пекари. Међутим, многи од његових љубитеља негодовали су због недовољне количине сланог прелива, што вам уз овај рецепт неће фалити.
Састојци за тесто:
- 500 г брашна
- 8 г сувог или 30-40 г свежег квасца
- кашичица шећера
- 300 мл млаког млека
- кашичица соли
- 100 мл уља
За прелив:
- две кашике брашна
- кашика соли
- једна кашичица прашка за пециво или пола кашичице соде бикарбоне
- пет кашика воде
Припрема:
Помешајте квасац, шећер, млеко и две кашике брашна, а потом сачекајте око 5 минута да квасац делује. Придружите уље.
Постепено додајте брашно и замесите меко тесто на побрашњеној површини. Покријте га чинијом и крпом да нарасте, затим премесите и оставите још 30 минута.
Уљем премажите радну површину, ставите тесто преко ње и поделите на мање делове. Од њих обликујте лоптице и прекријте их крпом на неколико минута.
Оклагијом развуците сваку од њих, водите рачуна да буду танке и дугачке. Потом уролајте да добијете танак штапић. Поновите са сваком лоптицом.
Наређајте их у плех обложен папиром за печење. Покријте крпом и чекајте 10 минута да нарасту. Премажите уљем.
Пеците на 200 степени 10-15 минута.
У међувремену, помешајте састојке за прелив. Смеса треба да буде гушћа од оне за палачинке.
Испечене сланце премажите преливом, па их вратите у рерну на 3-4 минута. Пријатно!