Spremite mekane DOMAĆE SLANCE - Recept za slane štapiće bolje nego u pekari od sastojaka koje već imate u kuhinji
Pekarski proizvod kojeg nam nikad nije dosta, pogotovo kada smo bili deca!
Slani štapić ili slanac je jedan od najtraženijih proizvoda u svakoj pekari. Međutim, mnogi od njegovih ljubitelja negodovali su zbog nedovoljne količine slanog preliva, što vam uz ovaj recept neće faliti.
Sastojci za testo:
- 500 g brašna
- 8 g suvog ili 30-40 g svežeg kvasca
- kašičica šećera
- 300 ml mlakog mleka
- kašičica soli
- 100 ml ulja
Za preliv:
- dve kašike brašna
- kašika soli
- jedna kašičica praška za pecivo ili pola kašičice sode bikarbone
- pet kašika vode
Priprema:
Pomešajte kvasac, šećer, mleko i dve kašike brašna, a potom sačekajte oko 5 minuta da kvasac deluje. Pridružite ulje.
Postepeno dodajte brašno i zamesite meko testo na pobrašnjenoj površini. Pokrijte ga činijom i krpom da naraste, zatim premesite i ostavite još 30 minuta.
Uljem premažite radnu površinu, stavite testo preko nje i podelite na manje delove. Od njih oblikujte loptice i prekrijte ih krpom na nekoliko minuta.
Oklagijom razvucite svaku od njih, vodite računa da budu tanke i dugačke. Potom urolajte da dobijete tanak štapić. Ponovite sa svakom lopticom.
Naređajte ih u pleh obložen papirom za pečenje. Pokrijte krpom i čekajte 10 minuta da narastu. Premažite uljem.
Pecite na 200 stepeni 10-15 minuta.
U međuvremenu, pomešajte sastojke za preliv. Smesa treba da bude gušća od one za palačinke.
Ispečene slance premažite prelivom, pa ih vratite u rernu na 3-4 minuta. Prijatno!