СТАРИНСКА СЛАДОЛЕД ТОРТА по рецепту наших бака: Кремаста, лагана и расхлађујућа посластица која осваја на први залогај – прави се без муке, а важи за КРАЉИЦУ међу тортама
Ова старинска торта је право летње освежење! Кремаста је, лагана и топи се у устима – баке су је некада правиле без фрижидера, а данас је савршена као модерна верзија сладоледа у облику торте. Спремите је брзо и лако, без печења, а цела породица ће је обожавати!
Сладолед торта по бакином рецепту враћа нас у време када су колачи имали душу, а рецепти се преносили с колена на колено. Ова посластица је истовремено освежавајућа и нежна – прави летњи класик који се спрема једноставно, од основних састојака које већ имате код куће. Њена тајна је у слојевима који се топе један у други – крем, кекс и лагана основа стварају укус који обара с ногу!
Било да је правите за породични ручак, рођендан или као слаткиш за вруће летње вечери, ова торта је прави погодак. Следи рецепт корак по корак – и нека ваша верзија ове бакине чаролије постане нови породични фаворит.
Састојци:
За коре:
15 беланаца
15 кашика шећера
12 кашика брашна
3 кашичице прашка за пециво
300 мл млека
За фил:
15 жуманаца
250 г шећера у праху
250 г маслаца
100 г маргарина
3 кесице ванилин шећера
И још:
100 г шлаг крема од ваниле
200 мл млека
Припрема:
5 беланаца умутити са 5 кашика шећера у чврст снег. Додати 4 кашике брашна и 1 кашичицу прашка за пециво. Лагано измешати варјачом и сипати у плех (35x25), подмазан или обложен папиром за печење. Пећи око 15 минута у рерни загрејаној на 180 Ц. Печену и мало прохлађену кору ставити на тацну и прелити је са 100 мл хладног млека. На исти начин направити још две коре.
Жуманца добро умутити са 150 г прах шећера и ванилин шећером, сипати у шерпу и кувати на пари око 20 минута уз непрестано мешање, да се згусне. Оставити да се добро охлади. Маслац, маргарин и 100 г прах шећера умутити па те две масе измешати. На тацну ставити кору, преко фил (трећину укупне количине), опет кору па фил...3 коре, 3 реда фила. Умутити шлаг са млеком и украсити торту.