Старинске УРМАШИЦЕ које се брзо и лако праве враћају у детињство - Све састојке имамо у кући, а ево како да данима остану мекане и укусне
Замислите само: топле урмашице, домаћа кафа и прича са омиљеном комшиницом. Е, то је викенд о којем се сања
За све оне који желе да се врате у детињство и уживају у старинским посластицама, урмашице су прави избор! Овај традиционални рецепт је једноставан, а резултат је неодољиво сочан и укусан колач који можете уживати данима.
Сви састојци су већ у вашој кухињи, а уз неколико једноставних корака, уживаћете у сласним и меким урмашицама које миришу на детињство!
Састојци:
- 2 јаја
- 13 кашика шећера
- 1 корица лимуна
- 1 прашак за пециво
- 1 ванилин шећер
- 200 г маслаца
- 500 г глатког брашна
- 1 чаша воде
- 1 лимун
- 800 г шећера (за прелив)
Припрема:
1. У великој посуди умутите јаја са шећером, ванилин шећером и корицом лимуна. Додајте омекшали маслац и све добро сједините.
2. У смесу додајте прашак за пециво, брашно и воду. Мешајте док не добијете глатко и мекано тесто.
3. Од теста обликујте мале куглице или овалне облике (по жељи), па их слажите на плех обложен папиром за печење.
4. Пеците у претходно загрејаној рерни на 180°Ц око 20 минута, или док не постану златно смеђе.
5. Док се урмашице пеку, припремите прелив: у шерпи загрејте 800 г шећера са соком од лимуна и мало воде. Кувајте на средње јакој ватри док се не створи густи сируп.
6. Када су урмашице печене, одмах их прелијте врућим сирупом и оставите да упију течност и охладе се.
Ове старинске урмашице су меке, сочне и пуне укуса. Због преливања сирупом, остају свеже и укусне данима. Служите их уз шољицу кафе или омиљеног напитка и дозволите себи да се опустите уз ове слатке успомене!