Старински рецепт за ЧОКОЛАДНУ ТОРТУ из шерпе познат је по ЈЕДНОСТАВНОЈ припреми - Нема филовања, брзо и лако се прави, а још брже и лакше смаже
Ако желите да осетите прави, старински укус чоколаде у најбољем издању, овај рецепт је као створен за вас.
Постоје рецепти који никада не излазе из моде, а стара чоколадна торта из шерпе наших бака један је од њих.
Ова торта се правила за посебне прилике, породична окупљања и недељна поподнева уз кафу, а њен неодољиви мирис враћа успомене на детињство.
Састојци
Кора
- 2 јаја
- 10 кашика шећера
- 1 ванил шећер
- 10 кашика воде
- 12 кашика брашна
- 1 кашика какаа
- Пола прашка за пециво
Пеку се две коре, које се прережу на пола како би се добиле укупно 4 коре.
Фил
- 1 л млека
- 200 г шећера
- 200 г чоколаде за кување
- 250 г маргарина
- 250 г млевених ораха
Глазура
- 120 г млечне чоколаде
- 80 мл павлаке за шлаг
За кору умутите јаја, шећер и ванил шећер, док не добијете пенасту смесу. Додајте воду и наставите да мутите. Затим, просејте мешавину брашна, какао и прашак за пециво и наставите да мутите док се смеса не сједини.
Дно калупа плеха обложите папиром за печење и налијте смесу за фил. Пеците 20 минута на 180 Ц.
Поновите поступак и направите још једну кору,а затим их пресеците на пола како би добили 4 коре.
За фил у шерпу сипајте млеко, шећер, маргарин, чоколаду и мешајте док се састојци не истопе. Затим, додајте млевене орахе и промешајте.
Калуп обложите папиром за печење, а затим слажите кору и заливајте врућим филом осим последње. Прекријте и оставите да се охлади на собној температури.
Скините фолију и папир за печење, а затим је на тацну преврните.
За глазуру помешајте састојке и кувајте на рингли док се састојци не истопе. Мало прохладите, а затим премажите торту.
По укусу украсите са млевеним орахом и спремна је да је послужите.
Детаљније о начину припреме на видеу Једноставна кухиња.