Starinski recept za ČOKOLADNU TORTU iz šerpe poznat je po JEDNOSTAVNOJ pripremi - Nema filovanja, brzo i lako se pravi, a još brže i lakše smaže
Ako želite da osetite pravi, starinski ukus čokolade u najboljem izdanju, ovaj recept je kao stvoren za vas.
Postoje recepti koji nikada ne izlaze iz mode, a stara čokoladna torta iz šerpe naših baka jedan je od njih.
Ova torta se pravila za posebne prilike, porodična okupljanja i nedeljna popodneva uz kafu, a njen neodoljivi miris vraća uspomene na detinjstvo.
Sastojci
Kora
- 2 jaja
- 10 kašika šećera
- 1 vanil šećer
- 10 kašika vode
- 12 kašika brašna
- 1 kašika kakaa
- Pola praška za pecivo
Peku se dve kore, koje se prerežu na pola kako bi se dobile ukupno 4 kore.
Fil
- 1 l mleka
- 200 g šećera
- 200 g čokolade za kuvanje
- 250 g margarina
- 250 g mlevenih oraha
Glazura
- 120 g mlečne čokolade
- 80 ml pavlake za šlag
Za koru umutite jaja, šećer i vanil šećer, dok ne dobijete penastu smesu. Dodajte vodu i nastavite da mutite. Zatim, prosejte mešavinu brašna, kakao i prašak za pecivo i nastavite da mutite dok se smesa ne sjedini.
Dno kalupa pleha obložite papirom za pečenje i nalijte smesu za fil. Pecite 20 minuta na 180 C.
Ponovite postupak i napravite još jednu koru,a zatim ih presecite na pola kako bi dobili 4 kore.
Za fil u šerpu sipajte mleko, šećer, margarin, čokoladu i mešajte dok se sastojci ne istope. Zatim, dodajte mlevene orahe i promešajte.
Kalup obložite papirom za pečenje, a zatim slažite koru i zalivajte vrućim filom osim poslednje. Prekrijte i ostavite da se ohladi na sobnoj temperaturi.
Skinite foliju i papir za pečenje, a zatim je na tacnu prevrnite.
Za glazuru pomešajte sastojke i kuvajte na ringli dok se sastojci ne istope. Malo prohladite, a zatim premažite tortu.
Po ukusu ukrasite sa mlevenim orahom i spremna je da je poslužite.
Detaljnije o načinu pripreme na videu Jednostavna kuhinja.