ТЕРАЗИЈСКЕ ПИРОШКЕ, Београдски класик који одузима дах: Хрсакве, сочне и непогрешиво укусне
Са богатим, хрскавим спољашњим слојем и сочним, ове пирошке ће вас одушевити и вратити у прошлост београдских улица и кафана.
Теразијске пирошке су један од омиљених специјалитета београдске кухиње, познате су по свом богатом укусу и савршеној текстури.
Овај једноставан, а укусан рецепт потиче из срца Београда, тачније са Теразија, једног од најпознатијих градских тргова.
Теразијске пирошке су савршене као ужина, лаган оброк или специјалитет за вашу породицу и пријатеље.
Састојци
- 1 кг брашна Т-400 глатко
- 100 мл воде
- 100 мл млека
- 1 кашичица шећера
- 20 до 25 г квасца
- 3 јаја
- 180 г киселог млека
- 300 г мрвљени тврди сир
- 1,5 кашичица соли
- 1 прашак за пециво
- 1 кашичица сирћета
У чинију додајте млеко, воду, квасац и разбиијте квасац жицом. Додајте 1 кашичицу шећера и 2 кашичице брашна, помешајте и сачекајте да се квасац активира.
Додајте 3 јаја, размутите јаја жицом. Затим додајте 180 г киселог млека, 300 г млевеног сира, 500 г брашна, 1.5 кашичицу соли и сирћета, 1 прашак за пециво и лагано руком крените да месите тесто. Брашно постепено додајте у смесу, како бисте добили тесто средње чврстине које се не лепи на рукама.
Тесто извадите на побрашњену површину и наставите са мешањем. Затим ћете тесто ставити у кесу, а потом у фрижидер да тесто одстоји 1 сат.
Након тога, извадите тесто и оклагиом истањите у правоугаони облик. Затим ножем изрежите тесто, покријте га крпом.
Када се уље у тигању загреје, без развлачења, тесто пржите по пар минута са обе стране.
Детаљније о начину припреме на видеу Кухиња Валентина Машковић.