TERAZIJSKE PIROŠKE, Beogradski klasik koji oduzima dah: Hrsakve, sočne i nepogrešivo ukusne
Sa bogatim, hrskavim spoljašnjim slojem i sočnim, ove piroške će vas oduševiti i vratiti u prošlost beogradskih ulica i kafana.
Terazijske piroške su jedan od omiljenih specijaliteta beogradske kuhinje, poznate su po svom bogatom ukusu i savršenoj teksturi.
Ovaj jednostavan, a ukusan recept potiče iz srca Beograda, tačnije sa Terazija, jednog od najpoznatijih gradskih trgova.
Terazijske piroške su savršene kao užina, lagan obrok ili specijalitet za vašu porodicu i prijatelje.
Sastojci
- 1 kg brašna T-400 glatko
- 100 ml vode
- 100 ml mleka
- 1 kašičica šećera
- 20 do 25 g kvasca
- 3 jaja
- 180 g kiselog mleka
- 300 g mrvljeni tvrdi sir
- 1,5 kašičica soli
- 1 prašak za pecivo
- 1 kašičica sirćeta
U činiju dodajte mleko, vodu, kvasac i razbiijte kvasac žicom. Dodajte 1 kašičicu šećera i 2 kašičice brašna, pomešajte i sačekajte da se kvasac aktivira.
Dodajte 3 jaja, razmutite jaja žicom. Zatim dodajte 180 g kiselog mleka, 300 g mlevenog sira, 500 g brašna, 1.5 kašičicu soli i sirćeta, 1 prašak za pecivo i lagano rukom krenite da mesite testo. Brašno postepeno dodajte u smesu, kako biste dobili testo srednje čvrstine koje se ne lepi na rukama.
Testo izvadite na pobrašnjenu površinu i nastavite sa mešanjem. Zatim ćete testo staviti u kesu, a potom u frižider da testo odstoji 1 sat.
Nakon toga, izvadite testo i oklagiom istanjite u pravougaoni oblik. Zatim nožem izrežite testo, pokrijte ga krpom.
Kada se ulje u tiganju zagreje, bez razvlačenja, testo pržite po par minuta sa obe strane.
Detaljnije o načinu pripreme na videu Kuhinja Valentina Mašković.