Топле, домаће лепиње из ваше кухиње: Мекане као душа, спремају се очас посла - уз једну цаку биће боље него из фаст-фуда
Доношимо вам проверени рецепт за меке, мирисне лепиње које се савршено слажу уз кајмак, ћевапе, ајвар или једноставно – уз мало домаћег џема и чашу јогурта или млека.
У времену када нас модерни живот учи брзини и инстант оброцима, ништа не може да замени мирис свеже печених домаћих лепиња које буде успомене на детињство, бакину кухињу и породична окупљања. Иако се често посеже за куповним пецивима, прави гурмани знају – домаћа лепиња има душу.
Доношимо вам проверени рецепт за меке, мирисне лепиње које се савршено слажу уз кајмак, ћевапе, ајвар или једноставно – уз мало домаћег џема и чашу јогурта или млека.
Једноставни састојци, велики резултат
За припрему домаћих лепиња потребно вам је:
500 г глатког брашна (тип 400 или 500)
1 кесица сувог квасца (или 25 г свежег)
1 кашичица шећера
1 и по кашичица соли
300 мл млаке воде
3 кашике уља (сунцокретово или маслиново)
По жељи: мало млека за премазивање
Тајна је у стрпљењу и топлој рерни
Први корак је активирање квасца: у млаку воду додајте шећер и квасац, оставите десетак минута да запени – овај процес је кључан за ваздушасто тесто. Затим у великој посуди помешајте брашно и со, додајте надошли квасац и уље. Умесите глатко и еластично тесто и оставите га покривено да нарасте – око сат времена, док се не удвостручи.
Надошло тесто поделите на четири до шест јуфки, рукама их обликујте и лагано растањите у кругове дебљине око 1–1,5 цм. Још мало стрпљења – оставите их да “одморе” још 15–20 минута пре печења.
Рерну загрејте на максималну температуру (250°Ц), поређајте лепиње на папир за печење, по жељи их премажите млеком и избоцкајте виљушком. Печете их свега десетак минута – док не добију златну корицу и карактеристичне “напуклине”.
Хрскаве или мекане? Ви бирате.
Ако волите лепиње са хрскавом корицом, премажите их одмах по вађењу из рерне мешавином воде и уља. За меке, “сунђерасте” лепиње – покријте их чистом кухињском крпом док су још вруће.
Ове лепиње идеалне су и за замрзавање – одлично подносе подгревање, било у рерни, тостеру или на тигању.
Било да припремате породични ручак, роштиљ викендом или желите да изненадите госте мирисним доручком, домаће лепиње су избор који никада не разочара. У њима има нечег утешног, познатог и блиског – баш као у старим породичним рецептима који се преносе генерацијама.
Ако пожелите варијацију са јогуртом, интегралним брашном или додатком семена – могућности су бројне. Али једно је сигурно: кад једном замиришу из ваше рерне, биће тешко вратити се на куповне.