Tople, domaće lepinje iz vaše kuhinje: Mekane kao duša, spremaju se očas posla - uz jednu caku biće bolje nego iz fast-fuda
Donošimo vam provereni recept za meke, mirisne lepinje koje se savršeno slažu uz kajmak, ćevape, ajvar ili jednostavno – uz malo domaćeg džema i čašu jogurta ili mleka.
U vremenu kada nas moderni život uči brzini i instant obrocima, ništa ne može da zameni miris sveže pečenih domaćih lepinja koje bude uspomene na detinjstvo, bakinu kuhinju i porodična okupljanja. Iako se često poseže za kupovnim pecivima, pravi gurmani znaju – domaća lepinja ima dušu.
Donošimo vam provereni recept za meke, mirisne lepinje koje se savršeno slažu uz kajmak, ćevape, ajvar ili jednostavno – uz malo domaćeg džema i čašu jogurta ili mleka.
Jednostavni sastojci, veliki rezultat
Za pripremu domaćih lepinja potrebno vam je:
500 g glatkog brašna (tip 400 ili 500)
1 kesica suvog kvasca (ili 25 g svežeg)
1 kašičica šećera
1 i po kašičica soli
300 ml mlake vode
3 kašike ulja (suncokretovo ili maslinovo)
Po želji: malo mleka za premazivanje
Tajna je u strpljenju i toploj rerni
Prvi korak je aktiviranje kvasca: u mlaku vodu dodajte šećer i kvasac, ostavite desetak minuta da zapeni – ovaj proces je ključan za vazdušasto testo. Zatim u velikoj posudi pomešajte brašno i so, dodajte nadošli kvasac i ulje. Umesite glatko i elastično testo i ostavite ga pokriveno da naraste – oko sat vremena, dok se ne udvostruči.
Nadošlo testo podelite na četiri do šest jufki, rukama ih oblikujte i lagano rastanjite u krugove debljine oko 1–1,5 cm. Još malo strpljenja – ostavite ih da “odmore” još 15–20 minuta pre pečenja.
Rernu zagrejte na maksimalnu temperaturu (250°C), poređajte lepinje na papir za pečenje, po želji ih premažite mlekom i izbockajte viljuškom. Pečete ih svega desetak minuta – dok ne dobiju zlatnu koricu i karakteristične “napukline”.
Hrskave ili mekane? Vi birate.
Ako volite lepinje sa hrskavom koricom, premažite ih odmah po vađenju iz rerne mešavinom vode i ulja. Za meke, “sunđeraste” lepinje – pokrijte ih čistom kuhinjskom krpom dok su još vruće.
Ove lepinje idealne su i za zamrzavanje – odlično podnose podgrevanje, bilo u rerni, tosteru ili na tiganju.
Bilo da pripremate porodični ručak, roštilj vikendom ili želite da iznenadite goste mirisnim doručkom, domaće lepinje su izbor koji nikada ne razočara. U njima ima nečeg utešnog, poznatog i bliskog – baš kao u starim porodičnim receptima koji se prenose generacijama.
Ako poželite varijaciju sa jogurtom, integralnim brašnom ili dodatkom semena – mogućnosti su brojne. Ali jedno je sigurno: kad jednom zamirišu iz vaše rerne, biće teško vratiti se na kupovne.