Укусна је и топла, али и хладна- ручак са тиквицама које је освојило свет: Брзо се прави, укус неодољив
Када дође лето, све мирише на тиквице.
29.07.2025.
22:18
Коментари (0)
Када стигне лето, тиквице су незаобилазан гост сваке кухиње. Лагане, освежавајуће и изузетно захвалне за припрему, идеалне су за ручак, вечеру, па чак и као предјело.
Ако тражите рецепт који се брзо спрема, а изгледа и мирише као из ресторана – ове запечене тиквице пуњене сиром и павлаком су прави избор!
Састојци:
(за 2–3 особе)
- 3 средње тиквице
- 200 г ситног белог сира
- 100 г киселе павлаке
- 1 јаје
- 1 чен белог лука (ситно сецкан)
- со и бибер по укусу
- 1 кашика маслиновог уља
- 2 кашике ренданог пармезана или качкаваља
- свеж першун или мирођија (за декорацију)
Припрема:
- Тиквице оперите и преполовите по дужини. Кашичицом пажљиво издубите средину, али пазите да остане довољно „меса“ са стране да држи фил.
- Посолите их благо и оставите да одстоје 10–15 минута како би пустиле воду. Затим их обришите папирним убрусом.
- У посебној чинији помешајте: сир, павлаку, јаје, бели лук, со и бибер. По жељи, можете додати мало насецкане свеже мирођије или першуна у фил.
- Тиквице посложите у плех обложен папиром за печење. Напуните их припремљеним филом.
- Поспите сваку пуњену тиквицу ренданим сиром (пармезан или качкаваљ).
- Преко свега накапајте мало маслиновог уља и ставите у рерну загрејану на 200°Ц, око 25 минута, док тиквице не омекшају, а сир се не запече и добије златну боју.
- По жељи, пре служења поспите сецканим першуном или свежим босиљком.