Запечене тиквице са сиром и павлаком - Савршен летњи ручак, тајна је у једном састојку: Сви траже још један тањир колико су укусне
Тиквице можда делују обично, али када их спојите са сиром и запечете до златне савршености – добијате јело које нестаје са стола брже него што сте га припремили! Ова кремаста, мирисна комбинација је све што вам треба за брз, лаган и невероватно укусан летњи оброк.
Када лето покаже своје право лице и високе температуре завладају кухињом, често трагамо за јелима која су лагана, освежавајућа, а ипак довољно укусна да задовоље сва чула.
Тиквице су тада прави спас – нежне, сочне и захвалне за припрему на безброј начина. Један од рецепата који се увек изнова враћа на трпезу јесте запечене тиквице са сиром и павлаком – спој кремасте текстуре и запечене корице који осваја већ на први залогај. Ово јело не само да је једноставно за припрему, већ мирише на домаћу кухињу и лето у пуном сјају.
Запечене тиквице са сиром и павлаком
Састојци:
- 2 веће тиквице
- 200 г киселе павлаке
- 150 г ренданог качкаваља
- 100 г ситног сира (фета или млад крављи сир)
- 2 јајета
- 1 чен белог лука (по жељи)
- Со, бибер по укусу
- Маслиново уље за подмазивање
Припрема:
- Тиквице оперите и исеците на танке колутове (или их нарендајте по дужини ако желите другачију текстуру). Посолите их благо и оставите 10–15 минута да пусте воду, па их лагано оцедите убрусом.
- У посебној чинији умутите јаја, додајте павлаку, рендани сир, ситни сир, иситњен бели лук, мало бибера и промешајте све у уједначену смесу.
- У ватросталну посуду (или плех) подмазану маслиновим уљем сложите ред тиквица, преко сипајте део фила, па наставите док не потрошите сав материјал. Завршите филом и поспите још мало ренданог сира преко.
- Пеците у унапред загрејаној рерни на 200°Ц око 30–35 минута, док површина не добије златно-смеђу боју.
- Оставите да се мало прохлади пре сечења. Може се служити као предјело, прилог или лагани главни оброк.