ЗАПЕЧЕНИ КРОМПИР са јајима и сланином као некад код баке: Ручак од основних састојака из кухиње, готов без муке – уз домаћи хлеб и сезонску салату је права гозба
Ако волите старинска јела на кашику и виљушку, која миришу на детињство и пећ на дрва – ово је рецепт за вас. Јефтин, брз, а богат укусом и калоријама које ће вас нахранити као „некад давно код бабе“. Спреман за мање од сат времена, а од свега што већ имате у кухињи.
У данашње време сви тражимо ручак који је брз, јефтин, али да и даље има душу. Овај рецепт за запечени кромпир са јајима и сланином потиче из домаће, сељачке кухиње, кад су се јела спремала од онога што се имало. Не захтева пржење, нема превише уља, прави се у рерни, а укус је тако богат да се увек тражи још једно парче.
Идеално је решење кад вам треба конкретан оброк без пуно компликације – посебно лети, кад не желите да стојите поред шпорета.
Састојци (за 4 особе):
- 1 кг кромпира
- 4 јаја
- 150 г димљене сланине (или суве кобасице)
- 1 црни лук (по жељи)
- Со, бибер, суви зачин (по укусу)
- Мало уља или масти
- По жељи: кашика павлаке или рендани сир за крај
Припрема:
Кромпир ољуштите, исеците на танке колутове или коцке.
Сланину насецкајте ситно (или кобасицу), а лук исеците по жељи.
У ватросталну посуду (или тепсију) ставите кромпир, сланину, зачине и мало уља. Све добро промешајте.
Ставите да се пече у унапред загрејаној рерни на 200°Ц око 30–35 минута.
Када је кромпир скоро готов, извадите посуду и направите 4 удубљења – у свако разбијте по једно јаје.
По жељи поспите ренданим сиром или додајте кашику павлаке. Вратите у рерну још 10 минута, док се јаја не испеку.
Послужење:
Уз домаћи хлеб, сезонску салату (парадајз, краставац, лук) и чашу јогурта – имате комплетан, укусан и заситан оброк. Ово јело се одлично слаже и са киселим млеком или ајваром.