Знате ли шта ДОМАЋИ ЈОГУРТ ради ВАШИМ ЦРЕВИМА? Пробава ради као сат, надутост нестаје, имунитет јача - а овако се прави гушћи и укуснији него грчки
Домаћи јогурт је природни пробиотик који уредно регулише пробаву, смањује надутост, обнавља цревну флору и јача имунитет – а уз једноставан трик можете га направити гушћег и укуснијег од грчког.
Мало је намирница које су истовремено једноставне, укусне и толико моћне за здравље као домаћи јогурт. Редовним конзумирањем, црева почињу да раде правилно, пробава постаје уредна „као сат“, а осећај надутости нестаје већ после неколико дана.
Природне пробиотске културе обнављају цревну флору, јачају имунитет и помажу организму да се избори са умором и токсинима. Још боља вест је да домаћи јогурт можете направити код куће за мање од пола сата активног рада, и то у гушћој, кремастијој верзији од популарног грчког јогурта – без адитива и вештачких згушњивача.
Здравствене користи домаћег јогурта
Пробава ради као сат – Захваљујући пробиотским културама (Lactobacillus и Бифидобацтериум), домаћи јогурт помаже правилном раду црева.
Надутост нестаје – Природне бактерије разлажу лактозу и смањују гасове.
Јача имунитет – Црева су центар имуног система, а здрава флора значи и бољу одбрану од инфекција.
Обнавља цревну флору – Посебно корисно после терапије антибиотицима.
Помаже у регулацији тежине – Домаћи јогурт засити, а има мање калорија од индустријских верзија.
Како се прави домаћи јогурт гушћи и укуснији него грчки
Потребно:
- 1 л домаћег или пуномасног млека
- 2 кашике квалитетног јогурта са живим културама (стартер)
Припрема:
Млеко загрејте до око 85°Ц (скоро до кључања), па га оставите да се охлади на око 42°Ц.
Додајте јогурт са живим културама и добро промешајте.
Сипајте у стаклену посуду, покријте крпом и оставите на топлом 6–8 сати да ферментише.
За гушћу текстуру: процедите јогурт кроз газу или густу цедиљку 2–3 сата у фрижидеру – добићете јогурт гушћи од грчког, са богатим, кремастим укусом.
Савети за најбољи резултат
- Што је млеко масније, јогурт ће бити кремастији.
- Користите домаће млеко кад год је могуће.
- Стартер јогурт увек треба да буде без адитива и са ознаком „живе културе“.
- Јогурт чувајте у фрижидеру и потрошите у року од 5 дана.
Домаћи јогурт је једноставан за прављење, а ефекти по здравље су огромни - уредна пробава, мање надутости, јачи имунитет и боља енергија. Када га пробате у овој гушћој, кремастој варијанти, тешко ћете се вратити куповним верзијама.