ЗОВУ ЈЕ ЗЕЛЕНО БЛАГО! Ову намирницу Немци једу сваког дана у јуну, а сад је преплавила и СРПСКЕ ПИЈАЦЕ - овако се припрема
Шпаргла- чудесно поврће за ваше здравље и витку линију!
У Србији се о “чувару здравља” или “краљевском поврћу” мало зна и ретко се спрема, иако обилује лековитим својствима. Висок ниво витамина Б6, А, Ц, К и Е, калцијума, магнезијума и цинка као и влакна и протеини, чине шпаргле идеалном намирницом за очување здравља.

Овај ПОРЕМЕЋАЈ поприма ЕПИДЕМИЈСКЕ РАЗМЕРЕ у Србији: Инсулинска резистенција погађа све већи број младих људи, а посебно ЖЕНЕ

Ово је НАЈОПАСНИЈА НАМИРНИЦА, а сви је једемо: Научници су је истраживали деценијама, више нема дилеме - РАЗАРА здравље
Са само 17 калорија у 100 грама, шпаргла је одлична намирница за добру форму и идеалну фигуру, а у томе ће вам помоћи и хром који се налази у биљци умањујући вашу глад. Нутриционисти сматрају да поред очувања добре линије, унос шпаргли смањује холестерол, побољшава здравље срца, снижава крвни притисак, има диуретично својство, помаже при отежаном мокрењу, а будући да је богата калцијумом чува и здравље костију смањујући губитак овог минерала из костију.
Поред ових благодети, фолна киселина из шпаргли помаже телу да се заштити од рака плућа, дебелог црева и утеруса. У биљци се налази и јак антиоксиданс глутатин који штити организам од слободних радикала који узрокују рак. Унос шпаргли се посебно препоручује трудницама због фолне киселине.
Калијум регулише крвни притисак, гвожђе је кључно за транспорт кисеоника, а ниска калоричност шпаргле је корисна за одржавање здраве телесне тежине. Зелена шпаргла је укусна и хранљива, пружајући многе предности за здравље.
Од давнина се сматра да шпаргле имају јако афродизијачко дејство, не само због свог фалусног облика, већ због великог садржаја витамина Е, познатијег као “витамин плодности”.
Право време да уживате у благодетима шпаргли је управо сада, јер им сезона почиње средином априла и завршава се 24. јуна, а Немци је једу скоро сваког дана у мају и јуну.
Ево како можете припремити ово зелено благо.