Ključ za dobru picu je kvalitetno testo: Dajemo vam recept kako ga mese italijanski majstori - evo u čemu grešite
Prava italijanska pica nije samo hrana. To je filozofija jednostavnosti, strpljenja i ljubavi prema svakom sastojku. Tajna je u testu koje se poštuje, sosu koji miriše na leto i rukama koje je prave sa strašću. Ako joj pristupite sa dušom: i vaša domaća pica može biti baš kao iz Napulja.
Pica, jednostavno jelo koje je osvojilo ceo svet. Miris sveže pečenog testa, topljeni sir i aromatični sos od paradajza, to je magija koja budi sva čula.
Ipak, malo ko zna da koreni ove gastronomske čarolije sežu vekovima unazad, a nastala je upravo tamo gde i danas važi za simbol italijanske kuhinje – u Napulju.
Pica, kakvu danas poznajemo, pojavila se u 18. veku u Napulju, kao jednostavno jelo siromašnog naroda. Tada su pekli tanke lepinje od brašna, vode i soli, koje su premazivali paradajzom i pekli na visokoj temperaturi. Kada su kasnije dodali mocarelu i bosiljak, rođena je legendarna Pica Margarita, u bojama italijanske zastave: crvena, bela i zelena.
Ubrzo, pica je postala omiljena ne samo u Italiji već i širom sveta, ali ono što je čini posebnom i dalje je savršeno testo.
Kako napraviti testo za picu kao italijanski majstori
Sastojci:
- 500 g brašna tip 00 (ili mešavina sa brašnom tip 400)
- 325 ml mlake vode
- 10 g soli
- 2 g suvog kvasca (ili 5 g svežeg)
- 1 kašičica šećera
- 1 kašika maslinovog ulja
Priprema:
- U mlakoj vodi razmutite kvasac i šećer, pa ostavite da “oživi” desetak minuta.
- U veću posudu sipajte brašno, dodajte so, pa postepeno ulivajte vodu sa kvascem i maslinovo ulje.
- Mesite testo dok ne postane glatko i elastično – oko 10 minuta ručno ili 5 minuta mikserom.
- Testo premažite sa malo maslinovog ulja, pokrijte krpom i ostavite da odmori najmanje 12 sati u frižideru (što duže, to bolje – tada razvija onu pravu, italijansku aromu).
- Pre pečenja, testo izvadite i ostavite na sobnoj temperaturi bar sat vremena.
- Razvucite ga rukama, nikako oklagijom – jer tako zadržava mehuriće vazduha koji daju onaj savršeni, “pufnasti” obod.
Najčešće greške pri pravljenju pice kod kuće
- Previše kvasca, testo naraste prebrzo i izgubi ukus. Italijani koriste minimalne količine i dugu fermentaciju.
- Kratko odmaranje testa – pravo testo mora da “odleži” bar 12 sati.
- Oklagija – nikako! Ruke su jedini pravi alat.
- Premalo toplote – pica zahteva ekstremno vruću rernu, jer se u Italiji peče i do 450°C u peći na drva.
- Previše nadeva – manje je više. Tanak sloj sosa i nekoliko jednostavnih sastojaka daju savršen balans.