Najbolji PRELIV ZA PITE KOJI SE SAMO U PEKARI koristi: Pita će biti i HRSKAVA I SOČNA!
Raspametiće sve članove porodice!
Najbolji preliv za pite je trik koji pekari godinama čuvaju i zahvaljujući njemu svaka pita postaje savršeno pečena, sočna iznutra i blago hrskava spolja.
Tajna nije u rerni, korama ili načinu slaganja, već u posebnom prelivu koji pravi pravu razliku. Bilo da spremamo gibanicu, zeljanicu, pitu sa mesom, krompirom, sirom ili bilo koji drugi nadev, ovaj preliv sve korice podiže na viši nivo kvaliteta.
Potrebni sastojci:
8 kašika brašna
1 kesica suvog kvasca
2 šolje mleka
100 mililitara ulja
prstohvat soli
malo šećera
Priprema
Pomešamo malo šećera sa suvim kvascem, prelijemo mlakim mlekom i dobro promešamo. Zatim dodamo so, ulje i brašno i sve sjedimo tako da dobijemo glatku i ujednačenu smesu.
Svaku koru premažemo ovim prelivom, zatim je filujemo po želji i slažemo kao inače. Ako nam preliv ostane, prelijemo ga preko već pripremljene pite i ostavimo da stoji oko jedan sat pre pečenja kako bi korice upile sve ukuse.
Kada primenimo ovaj postupak, dobijamo koru koja je spolja blago hrskava, a unutra mekana i sočna, baš kao u najboljim pekarama. Kada ga jednom isprobamo, ovaj preliv lako može postati tajni sastojak svake sledeće pite koju pravimo.