Pečene jabuke iz rerne - septembarska poslastica koja topi kilograme, čisti krvne sudove i poboljšava raspoloženje, a pravi se začas sa orasima, medom i cimetom
Nekada su pečene jabuke bile nezaobilazne u domovima naših baka, a danas se vraćaju na velika vrata – jednostavne za pripremu, a pune vitamina i antioksidanata.
Ako tražite desert koji je zdrav, brz i neodoljiv, pečene jabuke su pravi izbor. Ova jesenja poslastica nije samo mirisna i ukusna, već donosi i brojne zdravstvene benefite – ubrzava varenje, pomaže kod mršavljenja, ublažava zatvor, čisti krvne sudove, a zahvaljujući cimetu i orasima povoljno deluje i na mentalno zdravlje.
Nekada su pečene jabuke bile nezaobilazne u domovima naših baka, a danas se vraćaju na velika vrata - jednostavne za pripremu, a pune vitamina i antioksidanata. Idealne su i kao zdrava užina za decu, ali i kao lagan desert posle ručka ili večere.
Zdravstvene prednosti pečenih jabuka
Mršavljenje i varenje – vlakna iz jabuka ubrzavaju metabolizam i pomažu da se telo lakše oslobodi viška kilograma.
Čiste krvne sudove – jabuke snižavaju loš holesterol i jačaju srce.
Bolje raspoloženje – kombinacija cimeta i meda stimuliše lučenje hormona sreće, dok orasi hrane mozak i poboljšavaju koncentraciju.
Jačanje imuniteta – pravi jesenski štit protiv prehlada i umora.
Recept za pečene jabuke sa orasima, medom i cimetom
Potrebni sastojci:
4 veće jabuke
4 kašike mlevenih ili seckanih oraha
2 kašike meda
1 kašičica cimeta
malo suvog grožđa (po želji)
Priprema:
Operite i izdubite jabuke tako da napravite prostor u sredini.
U posebnoj posudi pomešajte orahe, med, cimet i po želji suvo grožđe.
Smestite smesu u jabuke i poređajte ih u pleh.
Pecite u prethodno zagrejanoj rerni na 180°C oko 25–30 minuta, dok jabuke ne omekšaju i ne zamirišu celu kuću.
Poslužite ih tople, uz kašičicu meda ili kuglu domaćeg sladoleda – i uživajte u desertu koji spaja tradiciju i zdravlje.