Pljeskavice bez mesa? Moguće je, najbolje je spremiti ih u toku posta -Hrskave i sočne kao da su od svinjskog i junećeg
Uz samo nekoliko koraka i pažljivo birane sastojke, lako možete pripremiti jelo koje će se dopasti celoj porodici, bilo da ga spremate za ručak, laganu večeru ili kao praktičnu ideju za dane posta.
Riblje pljeskavice predstavljaju idealan izbor za sve koji žele obrok koji je istovremeno zdrav, lagan, ukusan i brzo gotov. Bilo da ih poslužite uz klasičan prilog, u lepinji kao aromatičan burger, ili kao deo posnog menija bez jaja i mlečnih proizvoda, ove pljeskavice će vas osvojiti svojom jednostavnošću i bogatstvom ukusa.
Hrskave spolja, sočne i mekane iznutra, obogaćene mirisnim začinima i svežim povrćem, one su pravo rešenje za sve ljubitelje dobrog zalogaja - čak i za one koji inače nisu skloni ribljim jelima.
Uz samo nekoliko koraka i pažljivo birane sastojke, lako možete pripremiti jelo koje će se dopasti celoj porodici, bilo da ga spremate za ručak, laganu večeru ili kao praktičnu ideju za dane posta.
Sastojci:
500 g fileta ribe (oslić, skuša, šaran ili tilapija)
1 glavica crnog luka
2 čena belog luka
1 šargarepa (rendana)
2 kašike seckanog peršuna
4–5 kašika prezli (po potrebi i malo više)
1 kašičica senfa (po želji)
1/2 kašičice soli (ili po ukusu)
biber, origano ili mešavina začina po ukusu
2–3 kašike ulja za pečenje
Opcionalno: kašičica limunovog soka ili rendana korica limuna za dodatnu svežinu
Priprema
1. Priprema ribe:
Ako koristite smrznute filete, važno je da ih potpuno odmrznete i dobro ocedite od viška tečnosti kako bi smesa imala odgovarajuću čvrstinu. Po potrebi uklonite eventualne koščice i kožu kako bi tekstura pljeskavica bila fina i kompaktna.
2. Seckanje i mešanje:
Ribu sameljite u blenderu ili provucite kroz mašinu za meso kako biste dobili glatku masu. U nju zatim umešajte sitno seckan crni luk, rendanu šargarepu, izgnječen beli luk, seckani peršun, so, biber i senf. Ako volite nešto osvežavajuće note, dodajte i malo limunovog soka ili narendane korice limuna, koji će dodatno naglasiti ukus ribe.
3. Formiranje smese:
U pripremljenu mešavinu dodajte prezle kako bi se masa zgusnula i lepo povezala. Smesa treba da bude kompaktna, ali ne previše tvrda. Ako primetite da se lepi za ruke i gubi oblik, dodajte još malo prezli dok ne postignete idealnu strukturu.
4. Oblikovanje pljeskavica:
Navlažite ruke vodom i oblikujte jednake, manje pljeskavice. Lagano ih pritisnite da bi se ravnomerno ispekle i zadržale lep, uredan oblik prilikom pečenja.
5. Pečenje:
Na umerenoj temperaturi zagrejte tiganj sa malo ulja i pecite pljeskavice oko 3–4 minuta sa svake strane, dok spolja ne poprime zlatnu, hrskavu koricu. Ukoliko više volite laganiju pripremu, možete ih peći i u rerni - poređajte ih u pleh obložen papirom za pečenje, premažite blagim slojem ulja i pecite na 200°C oko 20 minuta.
Saveti za serviranje
Riblje pljeskavice sjajno se kombinuju sa raznim prilozima: krompir salatom, kuvanom rižom, grilovanim povrćem ili klasičnim tartar sosom.
Za još zanimljiviju prezentaciju, možete ih poslužiti i u lepinji kao burger. Dodajte svežu zelenu salatu, kriške paradajza, nekoliko kolutova luka i lagani dresing od limuna i senfa - i dobićete ukusan, lagan i zdrav riblji burger koji će obožavati i deca i odrasli.