Posni kolač od griza i jabuka: Najukusniji dezert bez jaja, jogurta i mleka - Sprema se za 10 minuta, a sa tanjira će nestati odmah
Ako tražite jednostavan, brz i aromatičan kolač koji će osvojiti sve ukućane, ali bez korišćenja mlečnih proizvoda i jaja, ovaj čarobni kolač od jabuka je prava poslastica za vas. Sa samo suvim sastojcima i obiljem sočnih jabuka, dobija se mekana, aromatična i izuzetno ukusna poslastica koja je savršena i kao posni desert. Idealno za one trenutke kada želite domaći kolač.
Ovaj kolač je prava misterija za sve koji ga prvi put prave – i nije ni čudo! Radi se o desertu bez ikakvih tečnih sastojaka, takozvanih „mokrih“ sastojaka, pa je uspeh ponekad i neočekivan. U njemu nema jogurta, pavlake, mleka, jaja niti ulja – samo suvi sastojci i jabuke. I ništa drugo!
Posebno je važno istaći da je ovaj kolač fantastičan kao posni desert, pa ga možete poslužiti tokom posta ili kada želite laganiji, a i dalje izuzetno ukusan desert.
Ako volite ukus tradicionalne domaće prhke pite od jabuka, ovaj kolač će vas potpuno osvojiti. Možda vam čak postane i omiljeni desert sa jabukama, jer je jednostavan, aromatičan i iznenađujuće sočan.
Sastojci
1 šolja griza
1 šolja oštrog pšeničnog brašna
1 šolja šećera
12 g praška za pecivo (1 paketić)
12 g vanilin šećera (1 paketić)
5 velikih jabuka (ili više po potrebi)
po ukusu cimeta
100 g posnog margarina (ili više po potrebi)
Priprema
U duboku posudu stavite po jednu šolju oštrog brašna, griza i šećera.
Dodajte prašak za pecivo i vanilin šećer radi dodatne arome.
Dobro promešajte sve suve sastojke tako da se ravnomerno sjedine.
Dno manje vatrostalne posude premažite margarinom ili posnim maslacem.
Na dno posude pospite tanki sloj suve smese (brašno, griz i šećer).
Po suvoj smesi rasporedite obilnu količinu rendanih jabuka u jednom sloju. Po želji, pospite malo mlevenog cimeta preko jabuka.
Zatim preko jabuka ponovo pospite tanki sloj suve smese kako biste ih u potpunosti prekrili.
Ovaj postupak ponavljajte sve dok ne iskoristite sve jabuke i suvu smesu, obično se formiraju tri sloja. Završite kolač suvim slojem.
Na kraju, kolač pospite naribanim ohlađenim posnim margarinom ili maslacem.
Pecite u prethodno zagrejanoj rerni na 200°C oko 40 minuta, dok kolač ne dobije zlatno-smeđu boju i hrskavu koricu.
Posluženje
Čarobni kolač od jabuka možete poslužiti i dok je još topao, ali je odličan i kada se ohladi. Savršeno se uklapa i kao posni desert, a možete ga dodatno obogatiti kuglom sladoleda, karamel sosom ili čokoladnim prelivom.
Uživajte u ovom jednostavnom, a izuzetno ukusnom desertu – garantovano će osvojiti sve ukućane i goste.