Recept za štrudlice sa makom koje uvek uspeju - zaboravite na kupovne kolače, ovo je prava stvar
Ako postoji kolač koji savršeno spaja jednostavnost, tradiciju i bogat ukus, onda je to štrudla sa makom. Mirisna, meka i sočna, ova poslastica se često priprema u vreme posta, ali je rado viđena na trpezi tokom cele godine. Njen raskošan fil od maka i šećera budi nostalgiju, dok mekano testo osigurava da svako parče nestane u trenu.
Kada se poželi nešto slatko, mekano i mirisno, a ujedno posno i jednostavno za pripremu, štrudlice sa makom su pravi izbor. Ove male rolne savršene su uz šolju čaja ili kafe, a njihova kombinacija prozračnog testa i bogatog fila od maka vraća u detinjstvo i mamine ili bakine kuhinje.
Idealne su za vreme posta, ali i za sve koji vole kolače koji se tope u ustima, a pripremaju se lako.
Sastojci:
500 g brašna
250 ml mlake vode
80 ml ulja
1 kesica suvog kvasca (7 g)
80 g šećera
prstohvat soli
Za fil:
200 g mlevenog maka
120 g šećera
150 ml vrelog mleka od soje (ili obične vode za posnu verziju)
1 kesica vanilin šećera
Priprema:
Zamesite testo – U većoj posudi pomešajte brašno, kvasac, šećer i so. Dodajte mlaku vodu i ulje, pa zamesite glatko testo. Ostavite ga pokriveno na toplom oko 45 minuta da naraste.
Pripremite fil – Mleveni mak prelijte vrelim mlekom od soje (ili vodom), dodajte šećer i vanilin šećer. Dobro promešajte dok ne dobijete gust, maziv fil.
Formirajte štrudlice – Nadošlo testo podelite na nekoliko delova, pa svaki razvucite u pravougaonik. Premažite filom i urolajte. Isecite na manje štrudlice.
Pečenje – Ređajte ih na pleh obložen papirom za pečenje, ostavite još 10 minuta da odstoje, pa pecite u unapred zagrejanoj rerni na 180°C oko 25–30 minuta, dok ne porumene.
Posluživanje – Ostavite ih da se malo prohlade, a zatim ih pospite prah šećerom i poslužite uz šolju čaja ili kafe.