Рецепт за штрудлице са маком које увек успеју - заборавите на куповне колаче, ово је права ствар
Ако постоји колач који савршено спаја једноставност, традицију и богат укус, онда је то штрудла са маком. Мирисна, мека и сочна, ова посластица се често припрема у време поста, али је радо виђена на трпези током целе године. Њен раскошан фил од мака и шећера буди носталгију, док мекано тесто осигурава да свако парче нестане у трену.
Када се пожели нешто слатко, мекано и мирисно, а уједно посно и једноставно за припрему, штрудлице са маком су прави избор. Ове мале ролне савршене су уз шољу чаја или кафе, а њихова комбинација прозрачног теста и богатог фила од мака враћа у детињство и мамине или бакине кухиње.
Идеалне су за време поста, али и за све који воле колаче који се топе у устима, а припремају се лако.
Састојци:
500 г брашна
250 мл млаке воде
80 мл уља
1 кесица сувог квасца (7 г)
80 г шећера
прстохват соли
За фил:
200 г млевеног мака
120 г шећера
150 мл врелог млека од соје (или обичне воде за посну верзију)
1 кесица ванилин шећера
Припрема:
Замесите тесто – У већој посуди помешајте брашно, квасац, шећер и со. Додајте млаку воду и уље, па замесите глатко тесто. Оставите га покривено на топлом око 45 минута да нарасте.
Припремите фил – Млевени мак прелијте врелим млеком од соје (или водом), додајте шећер и ванилин шећер. Добро промешајте док не добијете густ, мазив фил.
Формирајте штрудлице – Надошло тесто поделите на неколико делова, па сваки развуците у правоугаоник. Премажите филом и уролајте. Исеците на мање штрудлице.
Печење – Ређајте их на плех обложен папиром за печење, оставите још 10 минута да одстоје, па пеците у унапред загрејаној рерни на 180°Ц око 25–30 минута, док не порумене.
Послуживање – Оставите их да се мало прохладе, а затим их поспите прах шећером и послужите уз шољу чаја или кафе.