Starinski PODVARAK od kiselog kupusa zapečen u rerni: Tradicionalni zimski kralj srpske trpeze koji greje dušu, mami mirisom i vraća uspomene iz bakine kuhinje
Podvarak od kiselog kupusa zapečen u rerni je pravo srce zime i tradicije – jelo koje greje dušu, mami mirisom iz bakine kuhinje i zauvek ostaje simbol slavske i porodične trpeze. Njegova bogata aroma i sočnost osvojiće sve, od najmlađih do najstarijih članova domaćinstva, a priprema je jednostavna i pristupačna svima.
Zima u Srbiji nije potpuna bez mirisa domaćih specijaliteta koji podsećaju na tople porodične trenutke – a podvarak od kiselog kupusa zapečen u rerni zauzima posebno mesto na svakoj trpezi. Ovo starinsko jelo, poznato po bogatom ukusu i sočnosti, spaja tradiciju i udobnost: kiseli kupus, meso i začini polako se peku u rerni, otpuštajući aromu koja mami i budi uspomene.
Idealan je za sve prilike, od svakodnevnih obroka do slavskih dana, a njegova priprema pokazuje kako jednostavni sastojci mogu da stvore remek-delo koje greje i telo i dušu.
Sastojci:
2 glavice crnog luka
200 grama dimljene slanine
1 kg 300 grama svinjskog vrata
2 srednje glavice kupusa
Priprema:
Iscekajte na komadiće dimljenu slaninu i crni luk. Svinjski vrat iseći na komade, posolite i dodajte druge začine po želji. Sklonite meso za kasnije.
Glavice kupusa sitno iseckajte. Središnji deo je tvrd i njega odstranjujemo i bacamo. Kupus prebacite u veliku šerpu i prelijete hladnom vodom, kako bi voda izvukla višak soli i kiselosti. U šerpu u kojoj ćete spremati podvarak stavite oko dve kašike masti da se istopi. Svaki komad mesa pržite sa obe strane. Kada je meso isprženo, odložite ga na poseban tanjir. U istu masnoću dodajte luk i slaninu. Dinstajte dok luk ne postane mekan, a slanina dok ne dobije boju. Stavite kupus koji je bio u vodi u šerpu. Pre toga ga operite i tek onda dinastajte. Dok dinstate kupus polako dodajte po malo vode. Dinstanje traje oko sat vremena. U dublji pekač stavite izdinstan kupus, preko kupusa stavite meso, ali ga malo gurnite ka dnu, da se ne bi isušilo. Peći poklopeno sat vremena na 200 stepeni.