Starinski recept za GRILIJAŠ OBLANDE bez kojih nema slave - Fil od karamelizovanog šećera i lešnika koji KRCKA i TOPI SE u ustima, savršena poslastica za Mitrovdan
Kako se bliži Mitrovdan, vreme je da se prisetimo klasika koji nikada ne izlazi iz mode – grilijaš oblandi. Ovaj starinski kolač jednostavan je, brz i povoljan, a ukusom nadmašuje i najskuplje poslastice. Karamelizovani šećer, lešnici i oblande u savršenom spoju bude mirise detinjstva i toplinu domaće slave.
Na svakoj pravoj slavskoj trpezi postoji jedan kolač koji svi prvo traže – grilijaš oblande. Njihov prepoznatljiv miris, krckavi fil i savršena ravnoteža između karamela i orašastih plodova čine ih simbolom tradicije i zajedništva.
Recept je toliko jednostavan da ga možete pripremiti i u poslednjem trenutku, bez pečenja i posebnih kulinarskih veština, a rezultat je uvek isti – neodoljivo hrskave, mirisne i slatke oblande koje nestaju brže nego što se ohlade.
Ako spremate slavsku trpezu za Mitrovdan, grilijaš oblande su desert koji ne sme da izostane. Dovoljno su elegantne da zasene tortu, a opet imaju onu toplinu domaćeg kolača zbog koje ih svi pamte.
Recept: Figaro oblanda (Grilijaš)
Sastojci:
1 list velike oblande
6 žumanaca
250g oraha
500g šećera
10g vanilinog šećera
250g margarina
Priprema